Koordinator Radne skupine za Marjan Nenad Ružić je u nedjeljnom razgovoru za Dalmacija Danas otkrio da je borba s potkornjakom u splitskoj šumi pri kraju.

Broj od 20 i nešto zaraženih tisuća jedinki pao je na 63 jedinke što je u prirodnoj normali jer potkornjaka uvijek ima, ustanovio je Ružić.

Najavio je skoro pošumljavanje te potpisivanje ugovora o gospodarenju s Hrvatskim šumama.

– Ono što nas sada čeka jest to da je u pripremi nacrt ugovora gdje bi mi gospodarenje Marjana prepustili Hrvatskim šumama. Taj nacrt se temelji na akcijskom planu koji je napisao gospodin Pernek. Prema toj dokumentaciji Hrvatske šume ušle bi na Marjan i gospodarile tako da bi radili čišćenje Marjana, pošumljavanje, uništavanje invazivnih vrsta kao pajasen, vraćanje šumske vegetacije uzgojnim mjerama ili sadnjom prikladnih vrsta na Marjanu… – kazao je koordinator Ružić.

– Taj ugovor će nadam se biti potpisan nakon što Stožer ukine izravnu opasnost i onda Hrvatske šume preuzimaju gospodarenje jer JU Marjan više nema uvjete za to. Grad će direktno kao vlasnik potpisati ugovor gdje će se definirati sve radnje koje treba obaviti na Marjanu i da jednostavno Marjan oživi, da za iduće generacije bude baš kakav treba biti – zaključio je.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime