Podijelite

Online kriminalci postaju sve kreativniji s načinima kako izvući novac od naivnih korisnika interneta. Izv. prof. dr. sc. Marija Boban – predstojnica Katedre za ekonomske i financijske znanosti Pravnog fakulteta u Splitu savjetuje što učiniti ako se nađete na meti prevaranata.

– Već nekoliko dana moj inbox na službenom mailu je prepun upita korisnika, budući da je posljednjih mjesec dana zabilježen povećan broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve. Stoga i ovim putem pokušavam pomoći jasnom porukom: Ne nasjedajte!

Metoda kojom napadač pokušava ostvariti financijsku dobit temelji se na objavljivanju navodnih osjetljivih podatka žrtve koja je primila ucjenjivačku poruku, ako žrtva ne izvrši uplatu u Bitcoin vrijednosti. Gotovo uvijek u tekstu poruke ucjenjivač spominje posjedovanje žrtvine kompromitirane lozinke nekog internetskog servisa. Također, navodi da posjeduje snimke s web kamere žrtvinog računala (ili mobitela) kojoj je pristupio dok je žrtva navodno pregledavala web stranice pornografskog sadržaja. Pri tome prijeti objavom navodne “ponižavajuće” video snimke svim zrtvinim kontaktima koje je prikupio s Messengera, Facebooka i e-maila. Premda se može dogoditi da poruka sadrži lozinku koju možda koristite ili ste koristili, to je vjerojatno zbog činjenice da postoje određeni servisi s bazom kompromitiranih lozinki (kao npr. već ugašeni “Leakedsource.com”) s kojih je ucjenjivač preuzeo bazu kompromitiranih podataka. Ako je tako, lozinku hitno promjenite, ali nemojte nasjesti na e-mail!

Poznati su slučajevi s kompromitiranim računima popularnih web servisa LinkedIn i MySpace.

Nadalje, za izbjegavanje bilo kakvih budućih neugodnosti i/ili mogućih kompromitacija savjetuje se:

– promjena svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis

– uvijek biti na oprezu kome šaljete povjerljive poruke koje sadržavaju slikovni ili video sadržaj

– biti oprezan pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja

– ako nemate namjeru koristiti web kameru svakako provjerite je li isključena prije pregledavanja internetskog sadržaja ili pak možete nalijepiti naljepnicu preko (ako se osjećate sigurnije).

Primjere ucjenjivačkih poruka možete vidjeti u fotogaleriji  i na: https://www.cert.hr/upozorenje-lazne-ucjenjivacke-scam-por…/Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime