Za čak osam kaznenih djela prijevare s velikom štetom te četiri “obične” prijevare tereti se 35-godišnji vlasnik mjenjačnice u Šibeniku: ukupno je svojim klijentima doslovno iz džepa odnio nešto manje od tri milijuna kuna!

Prema optužnicu koju je upravo podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, prepredeni vlasnik mjenjačnice je prvo kroz nekoliko transakcija stjecao povjerenje klijenata te im mijenjao novac po povoljnijem tečaju od tržišnog. Kad su se opustili, krenula je “berba” – uzimao je pare, a klijentima davao obećanja kako će im uskoro donijeti protuvrijednost u drugoj valuti.

Prevario 12 osoba

Tako je od 9. ožujka 2016. do 28. siječnja 2020. godine, dakle do pred sami početak krize s pandemijom koronavirusom prevario ukupno 12 osoba. Ukupno su mu dali 68 tisuća eura te 2,586,000 kuna, dok im je 35-godišnjak “promijenio” u željene valute samo 67 tisuća kuna, odnosno 30 tisuća eura. Te iznose im je davao kako bi ih zadržao u uvjerenju da će postupiti po dogovoru, iako je unaprijed odlučio da će novac zadržati, stoji u optužnici šibenskog tužiteljstva.

Zanimljivo, oštećenicima je davao potvrde o primitku novca te dugovanju, s potpisom i pečatom mjenjačnice, čak i s notiranim rokom povrata. Najgore je prošao 72-godišnjak, koji je kroz prošlu godinu nekoliko puta donosio različite strane valute kako bi mu 35-godišnjak promijenio u kune po nešto povoljnijem tečaju od tržišnog. Ostao je bez ukupno milijun i 920 tisuća kuna!

Predloženo produljenje pritvora

Vlasnik mjenjačnice je posljednja tri mjeseca, od otkrića brojnih prijevara, u pritvoru te su s ODO-a predložili da mu se produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Za prijevare s velikom štetom može dobiti od jedne do osam godina zatvora.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime