Festival znanosti će i ove godine na pet dana pretvoriti Sinj u mali grad velike znanosti.

Događaj će službeno započeti u utorak 19.11. u Alkarskim dvorima u Sinju. Nakon službenog otvaranja, sadržajno će ga otvoriti vrhunski fizičar čestica, dr. sc. Vuko Brigljević, predavanjem o Higgsovu bozonu i tajnama materije koje tim otkrićem rasvjetljava današnja fizika.

Potom će dr. sc. Saša Ceci imati predavanje i predstavljanje svoje knjige Blesimetar drugi. U srijedu će se održati predavanje o najnovijim senzorima razvijenim na Ruđeru, kao i o velikom istraživanju krpelja Sinjske krajine od ponajboljeg parazitologa dr. sc. Relje Becka. Poslije predavanja bit će otvorena i umjetnička izložba astrofotografija Noćna svjetla u Galeriji Galiotović.

Predavanje o antimateriji i njenim zanimljivostima u četvrtak 21. 11. upotpunit će javno noćno promatranje neba teleskopima u organizaciji udruge Zvjezdano selo Mosor te radionica za malu djecu u popodnevnim satima. Petak je rezerviran za predavanje vrhunskog genetičara Tomislava Domazeta-Loše o velikim pitanjima genetike bakterija, dok će  vrhunski popularizator kemije Tomislav Portada pokazati niz zanimljivosti u kemijskim nazivima kroz povijest. Večer će zaključiti niz interaktivnih eksperimenata iz današnje fizike koje će pred publikom izvesti studentska skupina Fizika Ekspres.

Studenti će najzanimljivije pokuse iz fizike izvoditi i u subotu ujutro na sinjskoj “špici” – Pijaci – za sve građane i posebno za djecu. Tradicionalno, Festival će zaključiti kviz za sredjoškolce s vrijednim nagradama, a sve dane Festivala gosti će u školama postati nastavnici i održavati radionice i natjecanja za djecu.
I ove godine, kao i svih prethodnih 9 godina, pokrovitelj Festivala znanosti – Sinj je predsjednik odnosno predsjednica Republike Hrvatske.


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime