Makarski Božićni grad u vikendu za nama obilježio je svoj jubilej – punih 20 godina otkako je prvi put još 1999. godine organiziran u Makarskoj. Svečanost je uveličala Gradska glazba Makarska, koju je ovom prilikom predvodio i naš gradski Djed Božićnjak, a koja je nakon promenade rivom zasvirala i pred glavnom pozornicom na platou Osejave.

Posebnu su poslasticu, pak, pripremili učenici makarske srednje strukovne škole sa svojim profesorima – čak 10 torti činilo je mega-slasticu kojom su zasladili dan posjetiteljima te čestitali rođendan Božićnom gradu.

Posjetiteljima su se obratili i gradonačelnik Makarske Jure Brkan , kao i pokretač prvog makarskog Adventa Ivan Roso Dusak, koji su se zahvalili Makaranima na odazivu te uputili i zahvale svima koji su pomogli da ovogodišnje izdanje manifestacije zasja u najbogatijem svjetlu do sada. Prije nastupa FA Tempet svi gosti mogli su uživati i u spektakularnom vatrometu koji se s lukobrana vinuo u nebo.

U blagdanskom je ruhu i Park fra Jure Radića, u kojem je za najmlađe posjetitelje niknula Čarobna Šuma s kućicom Djeda Božićnjaka.
 Ovako okićena šuma neće samo djecu ostaviti bez riječi, u što se možete uvjeriti u fotogaleriji:

Osejava je cijelog vikenda bila puna, posla su imale sve kućice. Ipak, u jednoj je bilo posebno živo. Radi se o Čarobnoj kući koju je izgradila Turistička zajednica grada Makarske uz pomoć partnera. Drveno zdanje koje se prostire na više od 200 kvadratnih metara nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Radi se o najvećoj adventskoj “kućici” u Dalmaciji, a vjerojatno i u Hrvatskoj. Uživo glazba, čarobni ambijent u kojem ćete zaboraviti da ste svega nekoliko metara udaljeni od mora, kvalitetna hrana i piće po pristupačnim cijenama, samo su neki od razloga zašto ne smijete propustiti doći u makarsku Čarobnu kuću, makar to značilo da morate “potegnuti” iz Splita ili Imotskog.

I samo smo se uvjeriti u kvalitetu ponude makarskog Božićnog grada:

O makarskom Božićnom gradu porazgovarali smo s direktoricom TZ grada Makarske, Hloverkom Novak Srzić. Hloverki su mnogi rekli da je ove godine u Makarskoj napravila čudo.

– Dojma sam da je Turistička zajednica ove godine napravila pun pogodak s velikom “Čarobnom kućom”, koju je organizirala s partnerima. Tu se održava glavni dio programa Božićnog grada, tu se predstavljaju sve makarske civilne udruge, ali imaju i mogućnost zaraditi nešto novaca za svoje potrebe. Uz to je TZ organizirala brojne igre humanitarnog karaktera, prije svega lutriju. Primjerice, prošle je nedjelje Crvenom križu dodijeljeno 3.500 kuna, a iz Čarobne šume je crkvi Sv. Marka za potrebite otišlo 2.500 kuna. Organizirali smo brojna događanja i koncerte. Veseli nas što smo šansu dali makarskim glazbenicima. Napravili smo balu pozornicu koja je otvorena prema ostalim ugostiteljima. Lani nam je nedostajala upravo jedna ovakva kućica u koju se može ući za vrijeme lošeg vremena.

Kućica je svaki dan prepuna, ali drugi ugostitelji također imaju benefite jer je cijeli plato Božićnog grada pun, na razglas se pušta jedna muzika.

“Makarani su napokon dobili Božićni grad kakav su zaslužili”

Turistička zajednica s partnerom uložila je u gradnju Čarobne kuće koja će se nakon Adventa rastaviti i sljedeće godine ponovno sastaviti. Partner koji smo izabrali, tvrtka Concerno, ovog je ljeta s nama radila na Kraftingu i imali smo izvanredno iskustvo. Jedan me je lokalni HDZ-ovac zezao da sam menadžerica godine jer je spomenuta tvrtka na preporuku našeg legendarnog Ivana Rise Duska, koji je proslavio 20 godina od kada je pokrenuo makarski Advent, potpisala ugovor s TZ grada Makarske po kojem je on morao uložiti dio novaca u gradnju kućice, sa svojim radnicima montirati kućicu, potom je demontirati i od zarade od šanka platiti kompletan program ove kućice koji je vrijedan više od 100 tisuća kuna. To me partnerstvo jako zadovoljava. Građani su izvanredno reagirali. Makarani su napokon dobili Božićni grad kakav su zaslužili.

Turističku zajednicu cijeli program koštat će 0 kuna!

Grad Makarska je Turističkoj zajednici kao partneru u promociji destinacije, a zajednički smo organizirali Božićni grad, dao prostor na području Osejave besplatno. Sve ostalo je bilo na nama da napravimo poslovni aranžman s partnerom koji je uložio svoje novce i koji nije samo mislio o svom komercijalnom dijelu nego daje nešto našoj zajednici. Moramo znati da jedan Zagreb sufinancira program svojih kućica u određenom iznosu. Turistički zajednicu cijeli ovaj program nije koštao ništa! U kućicu smo uložili 70 tisuća kuna, ostatak od 70 tisuća kuna uložila je tvrtka Concerno. Ovako ćemo najbolji način promovirati našu Makarsku u adventsko vrijeme.

Veselim se reakcijama građana koji nam govore da je ovo prekrasno. Prije dva dana bili su nam tu dva Amerikanca iz Brooklyna koji su došli u Split, htjeli proći kroz Makarsku prema Međugorju i Mostaru i ostali su ovdje još dva dana kada su vidjeli našu kućicu. Rekli su mi da ih je posjetila na Aspen u Kaliforniji kako izgleda – kazala je Novak Srzić za Dalmacija Danas.

Dodaje da su neki makarski ugostitelji koji su uzeli kućice na platou su iskazali određeni stupanj prigovora.

– Pozivam sve koji su spremni s Turističkom zajednicom na ovakav način surađivati, da nisu samo profit i komercijala u prvom planu, da nam se jave da napravimo još bolji posao sljedeće godine.

Tvrtka Concerno je prva došla u Turistički zajednicu s cijelim detaljnim 3D nacrtom kako bi Božićni grad trebao izgledati ove godine. Prihvatili smo tu njihovu ideju, baš kao što su je prihvatili Grad i gradonačelnik i doista se pokazala dosad najboljom idejom – zaključuje Novak Srzić.

Sljedeći vikend Maja Šuput i Vuco

Božićni grad pun je čak i radnim danima, a sljedeći vikend očekuju se nastupi Maje Šuput i Vuce.

Kako je izgledao vikend povod u makarskoj Čarobnoj kući, u večeri koja je glazbeno bila posvećena Oliveru, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

 1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime