U ponedjeljak, Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja ”Kačić” započela je s provedbom projekta ”Edukacija o arheologiji i očuvanju kulturne baštine u osnovnim školama” koji se provodi pod pokroviteljstvom Splitsko – dalmatinske županije.

Voditelji radionice, arheolog i povjesničar Ivan Huljev te apsolventica arheologije Jelena Glamać, ujedno i članovi Udruge Kačić, održali su prvu radionicu u trajanju od dva školska sata za šestaše Osnovne škole “Stjepana Ivičevića” u Makarskoj u sklopu nastave iz povijesti.

Na radionici djeca su se mogla upoznati s tim što je arheologija, čime se bavi, kako izgledaju kopnena i podvodna arheološka istraživanja, te zašto je bitno očuvanje kulturne baštine i arheoloških lokaliteta. Bilo je govora o tome koje se metode, alati i tehnologije koriste u istraživanjima te s kakvim se izazovima susreću arheolozi.

Uz to, cilj je bio i educirati o ustanovama i institucijama koje brinu o zaštiti kulturne baštine, te kome odnijeti i prijaviti eventualne pronalaske arheološkog materijala. Po završetku radionice školarci su imali priliku razgledati ulomke keramičkih posuda iz raznih povijesnih razdoblja.

Kroz sljedeća dva tjedna nastavlja se provedba projekta u ostalim osnovnim školama Makarskog primorja koje sudjeluju kao partneri: “Dr. Franje Tuđmana” u Brelima, “Bariše Granića Meštra” u Baškoj Vodi, “Don Mihovila Pavlinovića” u Podgori, OŠ Tučepi te Područnoj školi Drvenik.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime