Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade

Pogledajte kako treba otapati čokoladu
D.D. / Foto: Pixabay5. prosinca 2025. 21:42
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Bliži se Božić, a sigurno ćete za barem jednu slasticu na blagdanskom stolu morati otopiti čokoladu. Sposobnost otapanja čokolade do svilenkasto glatke teksture vještina je koja podiže svaku slasticu na višu razinu, od preljeva za cheesecake do prozračnog moussea.

No, put do savršenstva često je popločan grudicama i zagorjelim ostacima. Kako bi riješio te probleme, slavni francuski slastičar i majstor čokolatijer Jacques Torres podijelio je svoje profesionalne savjete, piše Simply Recipes, počevši od najveće pogreške koju mnogi ponavljaju, a koja uništava čokoladu.

Najčešća pogreška koja uništava čokoladu

Prema Torresu, najveća pogreška koju ljudi rade jest otapanje čokolade na previsokoj temperaturi. Zbog previše topline čokolada može zagorjeti, a kada se to dogodi, povratka više nema.

Ključni je problem, kaže, otapanje čokolade u mikrovalnoj pećnici na najjačoj snazi, što onemogućuje postupno i ravnomjerno zagrijavanje. Ako se odlučite za mikrovalnu, Torres savjetuje da odaberete srednju snagu i budete strpljivi. Promiješajte čokoladu svakih 15-ak sekundi.

Torres čak preferira ovu metodu u odnosu na klasično otapanje na pari jer pruža više kontrole i eliminira rizik od vlage. Ako ipak morate koristiti posudu na štednjaku, budite iznimno oprezni. "Čokolada i voda se ne miješaju", upozorava Torres. "Para nije prijatelj čokolade. Može učiniti čokoladu gušćom."

Čokoladne kapljice ili sjeckana čokolada?

Iako mnogi recepti navode jednu ili drugu opciju, Torres kaže da će kvalitetne čokoladne kapljice biti sasvim dovoljne za većinu primjena, pod jednim uvjetom - da su iz svježe otvorenog pakiranja. "Kada ostavite pakiranje otvorenim, budući da kapljice imaju veću površinu, brže upijaju vlagu", objašnjava. To može uništiti teksturu, čineći je gustom i zrnatom umjesto glatkom.

Ako pak koristite blok čokolade, obavezno ga nasjeckajte na male, podjednake komadiće. Na taj će se način topiti brže i ravnomjernije. Nikada nemojte stavljati cijeli blok čokolade u mikrovalnu. A kada je riječ o idealnoj čokoladi za otapanje, osnovno je pravilo koristiti čokoladu s udjelom kakaa od najmanje 60 posto - dovoljno visok postotak kakaa ključan je za postizanje iznimno glatke teksture, prenosi Index.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
3
min
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
17
min
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
32
min
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
47
min
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
59
min
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.