Mađarska preuzela klinike za oplodnju kako bi potaknula natalitet

Vlada je objavila kako će lijekovi za poticanje plodnosti biti besplatni od 1. siječnja

Mađarska vlada objavila je u petak da je preuzela šest privatnih klinika za umjetnu oplodnju i povećala izdvajanja kako bi tretmani bili pristupačniji većem broju parova, u pokušaju da zaustavi pad broja stanovnika. 


Premijer Viktor Orban je kao prioritet postavio demografski rast i borbu protiv nedostatka radne snage te pokrenuo inicijative za povećanje stope nataliteta umjesto veće imigracije. 

Njegova vlada već je uvela niz mjera poput poreznih olakšica, subvencioniranih kredita i drugih programa za obitelji. 
U odluci objavljenoj kasno u četvrtak u službenom glasilu Magyar Kozlony, vlada je priopćila kako je šest privatnih klinika za in vitro fertilizaciju (IVF) prešlo u državno vlasništvo i pod državnu kontrolu, nazvavši taj potez pitanjem od “nacionalne strateške važnosti” i izuzimajući ih od tržišnih pravila.

Vlada je objavila kako će lijekovi za poticanje plodnosti biti besplatni od 1. siječnja te da će se ukinuti ograničenja u broju državno financiranih IVF pokušaja kako bi se eliminirale liste čekanja. 

Glasnogovornik vlade nije odgovorio na pitanja o detaljima preuzimanja, a to je odbila komentirati i vodeća IVF klinika u Budimpešti, Kaali Institute.U priopćenju vlade stoji kako je osnivač klinike Geza Nagy Kaali rekao da će s “poboljšanim financiranjem” biti rođeno još više djece. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime