LUDA ZIMA U Madridu do pola metra snijega, na Malti 26 stupnjeva

Prema podacima lokalnih medija, u samom centru Madrida palo je gotovo pola metra snijega, a meteorolozi očekuju i temperature do -12 stupnjeva


Snažna zimska oluja koja je pogodila veliki dio Španjolske donijela je rekordne visine snijega u dijelu zemlje, pa je u subotu cestovni i zračni promet bio velikim dijelom blokiran.


Prve žrtve velike oluje Filomena bili su muškarac i žena koje je pronašla regionalna hitna služba Andalucije nakon što su automobilom zapeli u poplavi. Desetak provincija u središnjoj Španjolskoj proglasilo je najvišu razinu pripravnosti, uključujući glavni grad Madrid, gdje su vlasti aktivirale crveni alarm i pozvale vojsku da spasi ljude iz vozila zarobljenih u snijegu.

Prema podacima lokalnih medija, u samom centru Madrida palo je gotovo pola metra snijega, a meteorolozi očekuju i temperature do -12 stupnjeva.

Prije nekoliko dana pao je i rekord najniže temperature u povijesti mjerenja u Španjolskoj. Na meteorološkoj postaji Vega de Liordes na 1874 metra nadmorske visine izmjereno je nevjerojatnih -35.8 stupnjeva Celzijevih.

S druge strane oluje Filomena pristiže iznimno topla zračna masa iz Sahare, pa je jučer na Malti izmjereno 25.9 stupnjeva, što je najveća ikad izmjerena temperatura na toj otočnoj državi u Sredozemlju. Sjeverna obala Afrike tijekom noći bilježila je temperature do 27 stupnjeva, a po danu je temperatura prelazila i vrućih 31.

Idućih dana na navedenim područjima očekuje se smirivanje vremena, a dašak zime trebalo bi osjetiti i naše područje.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime