Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ljudi se kunu u kefir za crijeva. Evo što kažu stručnjaci

Kefir je fermentirani napitak koji se najčešće radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka
D.D./Foto: Pixabay29. svibnja 2025. 07:52
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nadutost, zatvor, osjećaj težine nakon jela - ako vam je probava stalno u kaosu, niste jedini. Stres, prehrana siromašna vlaknima, neredoviti obroci i manjak sna mogu ozbiljno poremetiti rad crijeva. No postoji nešto jednostavno što bi moglo napraviti veliku razliku, a dolazi u obliku gustog, kiselkastog napitka - kefira, piše Index.

Što je kefir i zašto je poseban?

Kefir je fermentirani napitak koji se najčešće radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka, a sadrži desetke vrsta korisnih bakterija i kvasaca. Zvuči slično jogurtu, ali zapravo je još moćniji - s više različitih probiotičkih kultura i lakšom probavljivošću.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Nutricionisti ga opisuju kao "jogurt na steroidima" jer sadrži više probiotičkih sojeva, a samim time i jače djelovanje na crijevnu mikrobiotu. Drugim riječima, kefir može pomoći našim crijevima da ponovno počnu raditi kako treba.

Kako djeluje?

Kefir prirodno sadrži bakterije poput Lactobacillus i Bifidobacterium, koje podupiru rast korisnih mikroorganizama u crijevima. To može smanjiti nadutost i plinove, poticati redovitu stolicu, poboljšati razgradnju hrane te ojačati crijevnu barijeru i imunitet.

Osim probave, sve više istraživanja povezuje zdravlje crijeva s kvalitetom sna, raspoloženjem pa čak i razinom energije.

Novinarka britanskog portala koja je mjesec dana svaki dan pila kefir opisala je da se nakon samo nekoliko dana osjećala “punom energije”, dulje sita i s vidljivo boljim tenom. Iako nije znanstveni dokaz, sve više ljudi izvještava o sličnim efektima.

Ono što je zanimljivo - mnogi ga isprva ne vole. Tekstura je gusta, okus blago kiselkast, a miris specifičan. No kad tijelo “osjeti” učinke, čaša kefira dnevno lako postaje navika kojoj se veselimo.

Kako piti kefir?

Preporučena količina je 100 do 200 ml dnevno. Ako ga pijemo zbog probave, najbolje ga je konzumirati ujutro na prazan želudac. Ako vam više odgovara kao međuobrok, može i nakon jela.

Možemo ga piti samog, dodati u smoothie ili pomiješati s voćem i zobenim pahuljicama. Postoje i verzije bez laktoze, kao i vodeni kefir za one koji izbjegavaju mliječne proizvode.

Na što pripaziti?

Kod kupnje je važno čitanje deklaracije - dobar kefir trebao bi sadržavati samo fermentirano mlijeko i eventualno prirodne arome. Izbjegavajte proizvode s dodanim šećerima, zgušnjivačima i umjetnim aromama.

Ako imate intoleranciju na laktozu ili alergiju na mlijeko, birajte bezlaktozni ili vodeni kefir. Osobe s ozbiljno narušenim imunitetom trebale bi se prije konzumacije posavjetovati s liječnikom.

Domaći kefir

Kefir se može napraviti i kod kuće, i to uz vrlo malo sastojaka - dovoljno je nabaviti kefirna zrnca i mlijeko. Nakon fermentacije od 24 do 48 sati na sobnoj temperaturi, dobit ćete gust, probioticima bogat napitak. Domaći kefir ima izraženiji okus, ali i prednost što ne sadrži dodane šećere ni aditive. Važno je samo paziti na higijenu, osobito ako imate oslabljen imunitet.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
8
Haha
0
Nice
2
What?
1
Laž
0
Sad
1
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sinj postaje centar Dalmacije ovog kolovoza - Alka, Thompson, Velika Gospa: Više od 60 događanja u čast vjere, viteštva i zajedništva
4
min
Sinj postaje centar Dalmacije ovog kolovoza - Alka, Thompson, Velika Gospa: Više od 60 događanja u čast vjere, viteštva i zajedništva
Splitska premijera filma "Tihi skitnica" o velikanu Virgiliju Nevjestiću u Kinoteci Zlatna vrata
12
min
Splitska premijera filma "Tihi skitnica" o velikanu Virgiliju Nevjestiću u Kinoteci Zlatna vrata
Slučaj Tatinje u Sutivanu: Ruše se stupovi na plaži, ali ne i crna jama bez dozvole?
14
min
Slučaj Tatinje u Sutivanu: Ruše se stupovi na plaži, ali ne i crna jama bez dozvole?
Curi sve više informacija o užasnoj likvidaciji u Međimurju: Policija na nogama, sumnja se u motiv ubojstva
26
min
Curi sve više informacija o užasnoj likvidaciji u Međimurju: Policija na nogama, sumnja se u motiv ubojstva
VIDEO Hrabrost ili ludost? Na vrijeme najjačeg nevremena snimali se na palubi Jadrolinijinog broda
37
min
VIDEO Hrabrost ili ludost? Na vrijeme najjačeg nevremena snimali se na palubi Jadrolinijinog broda
NAJČITANIJE VIJESTI
  • DRAMA U DALMATINSKOJ ŠKOLI 19 učenika palo razred, roditelji upali u školu. Sve je prijavljeno policiji
    DRAMA U DALMATINSKOJ ŠKOLI 19 učenika palo razred, roditelji upali u školu. Sve je prijavljeno policiji
    9. srpnja 2025. 21:49
  • Brutalan sukob u Omišu: Slomio mu rebra usred kafića!
    Brutalan sukob u Omišu: Slomio mu rebra usred kafića!
    9. srpnja 2025. 11:41
  • Smrt velikog stručnjaka potresla Dalmaciju: Preminuo je Niko Mrčić
    Smrt velikog stručnjaka potresla Dalmaciju: Preminuo je Niko Mrčić
    9. srpnja 2025. 10:43
  • BIZARNA PRIČA S DALMATINSKOG OTOKA Nautičari i ugostitelji prisiljeni kršiti zakon: "Sad nad glavom imaju i aktiviste"
    BIZARNA PRIČA S DALMATINSKOG OTOKA Nautičari i ugostitelji prisiljeni kršiti zakon: "Sad nad glavom imaju i aktiviste"
    9. srpnja 2025. 18:33
  • VAŽANA OBAVIJEST Od četvrtka zatvorena ova ulica u Splitu zbog radova
    VAŽANA OBAVIJEST Od četvrtka zatvorena ova ulica u Splitu zbog radova
    9. srpnja 2025. 17:30
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.