Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ljudi se kunu u kefir za crijeva. Evo što kažu stručnjaci

Kefir je fermentirani napitak koji se najčešće radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka
D.D./Foto: Pixabay29. svibnja 2025. 07:52
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nadutost, zatvor, osjećaj težine nakon jela - ako vam je probava stalno u kaosu, niste jedini. Stres, prehrana siromašna vlaknima, neredoviti obroci i manjak sna mogu ozbiljno poremetiti rad crijeva. No postoji nešto jednostavno što bi moglo napraviti veliku razliku, a dolazi u obliku gustog, kiselkastog napitka - kefira, piše Index.

Što je kefir i zašto je poseban?

Kefir je fermentirani napitak koji se najčešće radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka, a sadrži desetke vrsta korisnih bakterija i kvasaca. Zvuči slično jogurtu, ali zapravo je još moćniji - s više različitih probiotičkih kultura i lakšom probavljivošću.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Nutricionisti ga opisuju kao "jogurt na steroidima" jer sadrži više probiotičkih sojeva, a samim time i jače djelovanje na crijevnu mikrobiotu. Drugim riječima, kefir može pomoći našim crijevima da ponovno počnu raditi kako treba.

Kako djeluje?

Kefir prirodno sadrži bakterije poput Lactobacillus i Bifidobacterium, koje podupiru rast korisnih mikroorganizama u crijevima. To može smanjiti nadutost i plinove, poticati redovitu stolicu, poboljšati razgradnju hrane te ojačati crijevnu barijeru i imunitet.

Osim probave, sve više istraživanja povezuje zdravlje crijeva s kvalitetom sna, raspoloženjem pa čak i razinom energije.

Novinarka britanskog portala koja je mjesec dana svaki dan pila kefir opisala je da se nakon samo nekoliko dana osjećala “punom energije”, dulje sita i s vidljivo boljim tenom. Iako nije znanstveni dokaz, sve više ljudi izvještava o sličnim efektima.

Ono što je zanimljivo - mnogi ga isprva ne vole. Tekstura je gusta, okus blago kiselkast, a miris specifičan. No kad tijelo “osjeti” učinke, čaša kefira dnevno lako postaje navika kojoj se veselimo.

Kako piti kefir?

Preporučena količina je 100 do 200 ml dnevno. Ako ga pijemo zbog probave, najbolje ga je konzumirati ujutro na prazan želudac. Ako vam više odgovara kao međuobrok, može i nakon jela.

Možemo ga piti samog, dodati u smoothie ili pomiješati s voćem i zobenim pahuljicama. Postoje i verzije bez laktoze, kao i vodeni kefir za one koji izbjegavaju mliječne proizvode.

Na što pripaziti?

Kod kupnje je važno čitanje deklaracije - dobar kefir trebao bi sadržavati samo fermentirano mlijeko i eventualno prirodne arome. Izbjegavajte proizvode s dodanim šećerima, zgušnjivačima i umjetnim aromama.

Ako imate intoleranciju na laktozu ili alergiju na mlijeko, birajte bezlaktozni ili vodeni kefir. Osobe s ozbiljno narušenim imunitetom trebale bi se prije konzumacije posavjetovati s liječnikom.

Domaći kefir

Kefir se može napraviti i kod kuće, i to uz vrlo malo sastojaka - dovoljno je nabaviti kefirna zrnca i mlijeko. Nakon fermentacije od 24 do 48 sati na sobnoj temperaturi, dobit ćete gust, probioticima bogat napitak. Domaći kefir ima izraženiji okus, ali i prednost što ne sadrži dodane šećere ni aditive. Važno je samo paziti na higijenu, osobito ako imate oslabljen imunitet.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
8
Haha
0
Nice
2
What?
1
Laž
0
Sad
1
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Četvrtu adventska svijeću u Đardinu upalili štićenici Maestrala. Izrazili su svoje želje
45
sek
Četvrtu adventska svijeću u Đardinu upalili štićenici Maestrala. Izrazili su svoje želje
Show u splitskoj gimnaziji: Imaju svoj 'Supertalent', a profesori su žiri. Evo što će napraviti s prihodom od ulaznica
21
min
Show u splitskoj gimnaziji: Imaju svoj 'Supertalent', a profesori su žiri. Evo što će napraviti s prihodom od ulaznica
Veliki požar u Trogiru: "Šteta je velika, konzervatori su na terenu"
32
min
Veliki požar u Trogiru: "Šteta je velika, konzervatori su na terenu"
Padali rekordi u Makarskoj: Održana Ho Ho Ho utrka, evo tko je bio najbrži
43
min
Padali rekordi u Makarskoj: Održana Ho Ho Ho utrka, evo tko je bio najbrži
Najpopularniji advent u gradu sinoć se zatvorio koncertom splitske pjevačice, bila je ludnica
59
min
Najpopularniji advent u gradu sinoć se zatvorio koncertom splitske pjevačice, bila je ludnica
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    20. prosinca 2025. 10:55
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
  • LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    20. prosinca 2025. 10:27
  • "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    19. prosinca 2025. 18:20
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.