Foto: Zvonimir Barišin

Hrvatska se suočava s demografskim slomom. Pokazuje to najnovija analiza Državnog zavoda za statistiku o kretanju stanovništva za razdoblje od travnja 2011. do kraja prošle godine. Pojedine općine u Šibensko-kninskoj županiji izgubile su čak 40 posto stanovništva, a kritično je i u Slavoniji, javlja Nova TV.

U Viškovu ne znaju za prazne školske klupe. Prvašića je u pet razreda i radi se u dvije smjene.

– Naša Osnovna škola Svetog Mateja Viškovo broji trenutno 910 učenika. Kapacitet je za nekih 600 učenika. Taj trend porasta prisutan je već desetak godina – kaže Sandra Mikšić, učiteljica OŠ Sveti Matej Viškovo.

Porast stanovništva bilježi i općina Medulin. ”Imamo sigurno jedan od najboljih vrtića u Hrvatskoj s Montesori skupinom. Gradimo novu školu. Medulin je izrazito turistička destinacija”, pohvalIo se Goran Buić, načelnik općine Medulin.

Takvi su primjeri rijetkost. Od četiri najveća grada, Rijeka, Split i Osijek gube stanovništvo, a najveći pad ima Hrvatska Kostajnica sa svega 712 preostalih stanovnika. Najviše je rastao Solin, s gotovo 5000 doseljenika, a slično je i u Viru. Stanje je najgore na jugu i istoku.

U posljednjih sedam godina Vukovar je ostao bez svakog šestog stanovnika.

– To je zapravo samo onaj posljednji znak za uzbunu da se kao društvo trgnemo i da što je god moguće više učinimo na usporavanju te jedne negativne grude snijega koja zapravo prijeti da u potpunosti skrši održivost razvoja hrvatske države, a onda i opstanak hrvatskog naroda – rekao je demograf Dražen Živić.

Hrvatska udruga poslodavaca za sljedeću je godinu zatražila novih 12.000 uvoznih radnika. Demograf Živić zalaže se za sveobuhvatne mjere:

– I mjere iz domene stambene politike, porezne politike, PDV-a, redistribucije stanovništva, mjere koje se vežu uz ulaganja u infrastrukturu, promet, komunalno, dječje vrtiće prije svega.

Broj stanovnika opao je u 449 od 556 gradova i općina. S takvim trendom Hrvatska nezaustavljivo tone, zaključuje Nova TV.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime