Ljetni praznici se bliže kraju: Kako djeci prijelaz učiniti što bezbolnijim?

Donosimo vam novu kolumnu Nikole Barbarića, kondicijskog trenera i osnivača sportske akademije Sparta Splita

Ljetu se bliži kraj te nam polako otvaraju vrata jeseni koja, pored svojih ljepota, donosi i mnoge obveze koje kao roditelji i kao djeca preko ljeta nismo imali. Djeca su se već zaželjela radnih obveza, svojih treninga o kojima sigurno i propitkuju preko ljeta, a možda se koji genijalac propitkivao i za školu, pa jedva čeka ići na matematiku kao što kaže ona pjesma kao da tamo djecu čeka med, a ne računica.


Pitanje je kako učiniti taj prijelaz što bezbolnijim, kako učiniti da djeci obveze nisu opterećenje, kako ne pretrpati raspored djece, kako im omogućiti da usprkos obvezama i dalje mogu biti djeca i imati vremena za igru?

Za ovo znati ne treba biti organizacijski menadžer niti doktor znanosti, potrebna je samo šačica mudrosti i jako puno ljubavi, kako bi se djeci povratak obvezama učinio što bezbolnijim i zanimljivijim. Probajte motivirati vaše dijete , ako to nećete raditi vi, onda će to raditi neki drugi ljudi. Tko je krut, taj puca, u protivnome bi se moglo dogoditi da sutra dijete upiše fakultet u Zagrebu samo da napravi odmak od vas. Konkretno, počinje škola, treninzi, glazbene škole, škole stranih jezika itd., Pokušajte otvoriti novu sezonu tako da unaprijed nagradite dijete za trud koji će uložiti u novoj sezoni 2017/2018. Nagrada može biti šetnja Marjanom, Rivom ili uz plažu pa na povratku kući da večera bude ono jelo koje je vašem djetetu omiljeno. Prije spavanja roditelj može sjesti kraj djeteta dok ne zaspe i s njime malo popričati o svemu što se dogodilo taj dan.

Zamka zastrašivanja djece

Nije teško pri uspostavljanju autoriteta nakon ljetnih praznika upasti u zamku zastrašivanja djece. Ako primijetite da djecu plašite babarogama, tatom ili mamom kad se vrati s posla, da im prijetite kako neće moći ići na trening te kako često govorite kako ste vi bili u njihovim godinama, a oni nisu u vašima, kako su oni pod vašim krovom, a ne vi pod njihovim, vi će te ostvariti vaš cilj i djeca će vas poslušati, ali to nije šačica mudrosti i puno ljubavi. Postoje velike šanse da ste roditelj pod stresom te da bi i vama dobro došla ona bezuvjetna nagrada pred novu sezonu, obiteljska šetnja u prirodi i omiljeno jelo. Štoviše, priuštite si dan ili sat odmora ako ikako možete. Nova sezona veliki je izazov i traži mnogo truda i zalaganja.

Trening u sportskim školama bi trebao biti što više kroz igru i zabavu, kako bi djeci bio opuštanje i odmak od obveza, a nikako opterećenje. Učitelji bi trebali tražiti znanje, a ne neznanje, tako će djeca zavoljeti predmete te se možda baš kroz taj predmet ostvare u životu. Normalno da se ne smije dozvoliti da netko radi nered cijelo vrijeme na nastavi, ali ne treba ni tražiti ni da se ni muha ne smije čuti. Ako ste već takav tip učitelja ili trenera, onda budite strogi, ali pravedni, uvijek dosljedni. Iznad svega , budite radosni, vi formirate društvo s vašim znanjima te na neki način i stavom.

Važnost odmora

Bilo bi dobro da roditelji ne pretjeraju s rasporedom djeteta. Ne treba trenirati u isto vrijeme u dva kluba, ići u osnovnu školu, u glazbenu školu i još učiti 2 strana jezika te rad na računalu. Kad će se to dijete odmoriti? Kad će se to dijete igrati s prijateljima ispred zgrade s ključićem oko vrata? Kad će igrati na kukala, na laštika, na magarca, na franje, na grupa traži grupu, na gaze, na baluna? Nikad! Nisu krivi samo kompjuteri, tableti, mobiteli i sva tehnologija današnjice nego smo dijelom i mi krivi što smo dozvolili da sve to upravlja s nama i našom djecom. Treba lijepo dogovoriti s drugim roditeljima susret pa neka se djeca igraju u prirodi ili ispred zgrade kako bi se izbjeglo umrežavanje preko interneta kroz ekran koji na sve više načina pokazuje kako hladi dušu.


Pomažete djeci u školi? To je odlična prilika za uspostavljanje komunikacije s djetetom, ali prvo treba pokazati strpljivost dok dijete griješi nešto što mu roditelj 5 puta pokaže. Dobro je da dijete nema grč u želucu dok s roditeljem uči. To vodi u razvoj pravovremene samostalnosti. Djeca jako vole dok se s njima uči igrajući se, npr. kroz kvizove. To je najbezbolniji način da s plaža uskoče u školske klupe, iz kupaćeg kostima u duge hlače. Raspored mi organiziramo, tako da je važno pripaziti da djeca nemaju previše slobodnog vremena jer od tamo dolazi većina problema, nijedno pretjerivanje nije dobro jer negdje izviri sve što je previše. Ni previše ni premalo. Budimo našoj djeci prijatelj i oslonac u svakoj novoj epizodi njihova života kao što je prijelaz iz nižeg u viši razred osnovne škole. Neka jesenske igre otpočnu !Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0