Timelapse kojega je prošlog ponedjeljka objavio mladi brački fotograf Božan Štambuk oduševio je sve koji su ga pogledali. Štambuk je objavio kompilaciju najboljih noćnih snimaka koje je napravio na Braču u ljetu za nama. Uz motive Brača, do izražaja dolazi Mliječna staza, odnosno noćno nebo koje je snimao u dugoj ekspoziciji.

Radi se o prvom timelapse videu u kojem je mladi autor predstavio neke od ljepota otoka Brača pod noćnim nebom.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/BozanStambukPhotography/videos/2065755140325219/” bottom=”30″]

“Od 8760 sati u godini, središte naše mliječne staze je najbolje vidljivo tek nekih 100-tinjak sati, pod uvjetom da je vedra noć bez vlage i svjetlosnog zagađenja. U tom kratkom vremenu preša san preko 1000 km po noći po nepoznatom i nepristupačnom terenu, borija se sa neispavanošću i svakavim beštijama kako bi realizira Izložba “2017: Odiseja Brač”.

Ovaj timelapse video od preko 1200 slika nije bi u planu već je nastaja paralelno sa fotografijama. Moj prvi doticaj s astrofotografijom i uređivanjem ovakve vrste videa, tehnički je moglo bit puno bolje, ali san jako zadovoljan. Da san sve od sebe i svoje skromne opreme. Uključite HD i guštajte!” – napisao je Štambuk u opisu videa.

Inače uradak je sniman na brojnim lokalitetima: Zlatni Rat – Bol, Mauzolej Petrinović – Supetar, Kamenolom – Donji Humac, Skulpture kipara Frane Antonijevića – Novo Selo, Crkva sv. Nikole – brdo Kruška kraj Selca, Mirje – Postira, Samostan Blaca – Pustinja Blaca, Koloč – Nerežišća.

Božan Štambuk otvorio je u petak 17. studenog svoju izložbu fotografija “Odiseja Brač” u galeriji “Ivan Rendić” u Supetru.

Otok Brač je često i temeljito fotografiran po danu. Zbog toga je autor odlučio ovjekovječiti prirodne ljepote otoka i bogatstvo bračke kulturne baštine na jedinstven način, pod zvjezdanim noćnim nebom, koristeći tehnike panoramske dugačke ekspozicije te slaganja ekspozicija u zvjezdane tragove.

Snimanju je prethodilo dugotrajno planiranje i promatranje kretanja zvijezda, svjetlosnog zagađenja i vremenskih prilika, o kojima je i ovisilo snimanje. Zbog pustolovnog duha i ljubavi prema otoku, autor si je postavio dodatni izazov da kroz često nepristupačan teren dođe do njemu nepoznatih lokacija te da koristi njemu nove tehnike, izoliran u potpunom mraku i prirodi. Proveo je mnoge neprospavane noći na raznim lokacijama otoka Brača te zbog svega toga svaka fotografija za autora ima posebno značenje i priču o tome kako je nastala.

Božan Štambuk rođen je 1990. u Supetru na otoku Braču. Fotografiju upoznaje 2010. godine kada u fotoklubu Split uspješno završava školu opće i specijalne fotografije pod vodstvom dr. Darka Alfirevića, te iste godine sudjeluje na skupnoj izložbi u fotoklubu Split. Nakon duže pauze fotografijom se ponovo intenzivno bavi od 2016. godine kada počinje volontirati kao fotograf na portalu Klub Zona. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu a uz fotografiju se bavi videom, glazbom, grafičkim i web dizajnom.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0