LIJEPA PRIČA Međunarodna suradnja “Tamarinki”, “Solinjana” i MHD “Marko Marulić” iz Bitole

[FOTOGALERIJA] Ova međunarodna suradnja uvijek nastoji učvrstiti potrebe za prepoznavanjem važnosti tradicije

U subotu 12.06.2021.godine održana je proslava Dana hrvatske državnosti u Bitoli. S veseljem se ponovno ostvarila desetljetna međunarodna suradnja naše dalmatinske ženske klape “Tamarin” (Solin, Hrvatska) i Makedonsko-hrvatskog društva – Hrvatski kulturni centar “Marko Marulić” (Bitola, S.Makedonija).


Na poziv predsjednika Društva dr.sc. Branka Maretića u zajedničkoj organizaciji Veleposlanstva republike Hrvatske u Skopju i veleposlanice gđe Niveske Tiganj, gradonačelnice Bitole gđe Nataše Petrovske i ravnateljice Nacionalne ustanove Centra za kulturu Bitola gđe Maje Anadovske Ilijevski te Splitsko-dalmatinske županije i uz podršku Turističke zajednice Grada Solina, klapa „Tamarin“ se odazvala na način da je marljivo pripremila glazbeni repertoar domoljubnih skladbi u klapskom formatu i izvornih klapskih napjeva u svrhu poticanja upoznavanja međunarodne javnosti sa značajem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog dijalekta, konobe i da objasni njihovo značenje nekada i danas.

Važno je spomenuti kako se na samom početku manifestacije svim posjetiteljima, projekcijom na platnu prikazala tri filma od Turističke zajednice Grada Solina, koji su gledatelje emotivno i činjenično upoznali sa solinskim zavičajem, životu u Solinu i Dalmaciji, općenito.

Koncertni dio proslave hrvatske državnosti, Tamarinke (koje ove godine slave svoju tridesetu obljetnicu djelovanja klape) su započele sa hrvatskom, zatim makedonskom himnom, a kasnije su otpjevale još i:

1. “Bože čuvaj Hrvatsku” – Đ. Maršan/D. Britvić, aranžman za klape: V. Sunko
2. “Šetala se Jelica i Ive” – obrada: I. Frleta
3. “Jabuka je moja” – obrada: Z. Vitković
4. “Niti sam ja seljanka” – obrada: J. Bezić
5. “Na Ciovu Šaldun” – obrada: D. Fio
6. “Garifule bili” – obrada: M. Novak/D. Fio
7. “Dernek” – A. Kahle/I. Flesch
8. “Ajdemo curice” – A. Kahle/I. Flesch

Auditoriju je simpatičan bio nastup i prijateljice klape „Tamarin“, novinarka, te članica Udruge Solinjani Mia Sesartić, koja je napisala nekoliko knjiga o životu u svome gradu Solinu, poput knjiga „Solin sve u šešnest“ i „A šta ću danas kuvat?”, a objavljuje i treću knjigu „Meni će Pluton uvik bit planet“ u kojoj će biti sabrane priče o djetinjstvu provedenom sedamdesetih i osamdesetih na solinskim ulicama, uz Riku koju se značajno naziva i Jordanom splitskog bazena, Park starine koji je poznat kao nalazište antičkog kršćanskog groblja i poznate Salone kao glavnog grada starorimske provincije, uz amfiteatar i sl. a promocija te knjige se planira održati 30.08.2021.godine na otvorenom, iza Doma kulture „Zvonbimir“ u Solinu.


Svojim je nastupom na proslavi hrvatske državnosti zabavila prisutne odjevena u tradicijsku nošnju Dalmacije i čitajući zanimljive crtice iz života u Solinu između dva svjetska rata, te kako su se na Cvjetnicu momci i cure pogledavali i družili, a sve je čitala u narječju i dijalektu solinskog i splitskog zavičaja.

“U cjelokupnoj manifestaciji proslave Dana državnosti Republike Hrvatske u Bitoli pozvani su i sudjelovali vrijedni članovi Udruge Solinjani, također iz Solina, koji su pripremili pregršt izvrsnih delicija tradicijske dalmatinske kuhinje.Bilo je kolača, domaćeg pića i hrane pripremljene po izvornim tradicijskim receptima pod krilaticom „Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari“. Svi su sudionici te Udruge bili odjeveni i u tradicijske nošnje, stoga, i na taj način predstavili tradicijsku baštinu i kulturu življenja Hrvata. Na kraju koncertne svečanosti, svi su sudionici manifestacije zajedno na pozornici otpjevali klapsku pjesmu “Croatio iz duše te ljubim” nakon čega su se razmijenili poklon-suveniri, koje je Grad Solin osigurao za domaćine.

Za kraj večeri se nastavilo druženje uz domjenak na otvorenom. Gradila su se nova prijateljstva i dogovarale nove suradnje.

Ova međunarodna suradnja uvijek nastoji učvrstiti potrebe za prepoznavanjem važnosti tradicije, osobito značaj očuvanja kulturne baštine i kulturnog identiteta hrvatske manjine, te osjećaja svoje pripadnosti u državama regije i hrvatske dijaspore u svijetu”, kazali su.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime