Dok se mi analizirajući situaciju u zdravstvenom sustavu bavimo uglavnom bolničkim sustavom, brojimo respiratore i bolničke dugove, obiteljski liječnici upozoravaju da su njih svi zaboravili. Od ministra Beroša traže hitnu pomoć kako se ne bi raspao njihov sustav, navodi N1.

Mlađi odlaze u inozemstvo, stariji u mirovinu. Liječnika u Hrvatskoj nema dovoljno, a oni koji rade imaju previše administracije i pacijenata. Posao im otežava i koronakriza. Već sada strahuju od kraha zdravstvenog sustava s početkom jeseni.

– Moram reći da je to za neke, za većinu strašno. Mi radimo u dvije do tri ambulante. To je do 200 posjeta dnevno, to je nemoguće sve podmiriti. Niti na sve telefonske pozive odgovoriti, na sve mailove, isto – kaže Davorka Došen, specijalistica obiteljske medicine.

Jedan liječnik ima i do 2000 pacijenata, telefoni im neprestano zvone, a mailovi stižu svake minute. Ni zajedno s medicinskim sestrama ne stižu izvršiti sve obveze, zato rješenje vide u zapošljavanju još jednog člana tima.

– Kako možemo rasteretiti sustav? Na način da što više informatiziramo cijeli sustav, na način da se za javljanje na telefone i druge komunikacijske kanale,mailove, ako je ikako moguće, rasterete liječnici i medicinsko osoblje zapošljavanjem administratora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – smatra Vikica Krolo iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

U Hrvatskoj trenutno nedostaje 287 liječnika, no uskoro bi se taj broj mogao povećati, jer njih 160 već sada ispunjava uvjete za mirovinu, a još 660 ispunit će ih vrlo brzo. Oni koji dolaze s fakulteta, uglavnom ne žele potpisivati ugovore o usavršavanju niti raditi u ambulantama.

– Više čak niti ne žele ući u sustav primarne zdravstvene zaštite kao nositelj ambulante, jer tamo isto morate potpisati ugovor o specijalističkom usavršavanju, vući na sebe penalizacijski ugovor i ako vam se ne svidi plaćati penale, kao da niste ništa radili – ističe Ivana Šmit iz Hrvatske liječničke komore.

Liječnici poručuju kako ovako ne ide dalje pa su ministru Berošu napisali otvoreno pismo i zatražili hitan sastanak s njim odmah po povratku s godišnjeg odmora. Iz Ministarstva obećaju da će za stol sjesti početkom rujna.

– Ministarstvo zdravstva prati stanje odlazaka doktora iz primarne zdravstvene zaštite u mirovinu i naravno da smo svjesni činjenice i mogućih problema koji će biti kroz nekakvih 5 godina kada preko 30 posto liječnika navršava 65 godina – objašnjava Danica Kramarić, načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu pri Ministarstvu zdravstva.

Osim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, liječnika je premalo među pedijatrima, ginekolozima i stomatolozima. I to posljednjih deset godina, no strah je sada još veći. Jer osim koronavirusa, na jesen ih čekaju gripa i novi preventivni programi. Iz Ministarstva uzvraćaju – u pripremi su 504 ugovora o specijalizaciji koji bi trebali riješiti bar dio problema.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime