Vlasnik Dragomir Sekulić odlučio je vođenje poslovanja prepustiti svojoj djeci, kako bi ovo mjesto koje je uvijek okupljalo splitske društvenjake nastavilo živjeti.
Razgovarali smo s Draganom Olujić, splitskom nutricionisticom, koja će skupa s bratom voditi ovaj kultni restoran. Zanimalo nas je što možemo očekivati od Fife u budućnosti.
"Brat i ja smo dugo godina pomagali, radili, sudjelovali u stvaranju lokala, međutim kako je krenuo turistički boom, a mi imamo svoje poslove i karijere, taj posao je nekako išao sam od sebe. Otac je došao do točke da više ne može, da želi u mirovinu. Dugo smo razmišljali što ćemo, hoćemo li prodati ili nastaviti raditi, i na kraju smo ipak odlučili zadržati to u obitelji i pokušat vratiti stari sjaj", kazala nam je Dragana.
Objasnila nam je zatim na čemu će biti poseban naglasak.
"Uzeli smo novu postavu u kuhinji. Hrana kod nas je bila ok, ali sada ćemo se baš potruditi da bude izvorno, tradicionalno, što više hrvatskih sirovina, da se rade domaći njoki,... Malo ćemo suziti ponudu, ali nastojat ćemo sačuvati tradicionalne recepture i smanjiti korištenje aditiva i industrijskih prerađevina. Htjeli bi raditi cijelu zimu, da se vrate naši stari gosti, da stvore opet naviku doći na tripice i pašticadu u Fife. Pojačali smo se, doveli smo dosta nove radne snage, obrazovane. To nam je plan i valjda će upaliti", otkriva Dragana.
Ugostiteljski objekti uglavnom muku muče s pronalaskom radne snage, pa nas je zanimalo je li i kod Fife bio takav slučak.
"Na neki način je teško naći radnu snagu. Zadnjih 15 godina se vrtimo sa istim ljudima, neki odlaze kad završe fakultete, ali jezgra nam je više manje ista. Čini mi se da imamo dobre plaće, ove godine ćemo paziti da ne preopteretimo ljude, zato ih ima više nego lani i čim smo ponudili normalne radne uvjete, odmah su se počeli javljati - ljudima je bitno da imaju slobodno vrijeme, da imaju uredan radni program. Nikome nije problem duže ostati ako ima posla, ali da to bude iznimka, a ne pravilo. Tako smo postavili postulate i na taj način ćemo raditi. Zaista ćemo se truditi sve ispoštovati. Držimo se zakona, plaćaju se prekovremeni i rad nedjeljom, a ako se držite zakona onda s ljudima nema problema, bitno je jasno iskomunicirati što se od koga očekuje", kazala nam je Dragana Olujić.