Podijelite
 • 172
 •  
 •  
 •  
 •  
  172
  Shares

Svako mjesto ima svoje legende, a Komiža ima svoga Pepa. Tonko Božanić Pepe – Kalafot je pučki pjesnik i zabavljač iz Komiže. Svojim stihovima i pristupom ovaj veseli i talentirani 71-godišnjak uveseljava svoje Komižane i njihove goste.

Susreli smo legendarnog Komižanina nakon mise u crvi sv. Nikole upravo na dan ovog viškog grada. Odmah na početku, ponudio nam je pjesmu:

– Na donošnji don, na don svetoga Mikule, ovde isprid Mustera, poslin mise, ide bisida o brodu:

“Brod koji je danas izgoren je duša iz viškega paloca,
kojega ja ne znan.
Uglavnom, stari su partili
Mladi su došli,
renoviraju kuću
I brod je ovdi doživija – vruću luću!”

Donio sam u blizinu crkve ima dva miseca jedan stari broj, platio sam čoviku dokumente i sve. 15 godina on čeka. Pošto je sveti Mikula strpljiv, mi moramo ugodit ovim drugima, a mi ćemo lako naše…

Ekipa koja je došla sa zadnjim brodom ne zna sistem posla, ostavili su s autom i sad da mi donesemo svoga stvorili bi problem – kaže nam ovaj simpatični pučki pjesnik.

A je li ikad bilo problema, upitali smo ga.

– Uvik je bilo. Prije je bilo drugčije. Prije smo nosili i velike brode, skoro ka levuti. Bilo bi nas 30, 50 ljudi… To je išlo ko limuzina, razumiš… Potazali smo po cesti. Samo jednu godinu nije bilo, nešto je vojska posli rata zafrkavala, ali su ovi onda isto uspili, donili su jedan mali brod okolo i zapalili. A to je velika tradicija, šta ćemo poć govoriti. Inače, ova crikva ima 800 godina.

Je li ovo glavni društveni događaj u Komiži u godini?

Šta se tiče svetkovina, da! Ima i drugih događaja, ima ovde liti Big game itd.

Je li na današnji dan mora biti neka posebna spiza na stolu u Komiži?

– Više, manje, ovde se tradicionalno jede meso, to se zna. Svi nam zavide, ovi vlaji, furešti. “Onoliki oganj, a ne pečete vola, to nije ništa” – kažu. Imaju i pravo! Mi smo siromašni znate. Mi niti smo imali doma prajca, janje, ovcu… Više smo naučili na ribu, mi smo ribarsko misto. Meni je isto ža, ja bi volija da se tu ispeka koji janjac, da nas je to 10-15 i da zapivamo, šta bi falilo?

Na stolu je dobar ručak, kolači, sve na kraju kako Bog zapovida!

Je li bude pogača na stolu?

Pogaca ti je siromaska spiza!

Ali i pizza je siromaška spiza izvorno…

– I soparnik! Znači da smo sada svi skupa veliki siromasi. I ne samo to, nego smo siromasi i u glavu! Internet je sve zaludija.

“Pa ti svega naštampaju, da ti glavu zamantaju
Ima stvari svake branše, ali da sve upiješ, nema šanse!”

Ali ne možeš pobić od toga. Ćer mi je kupila mobitel. Sad svi vide di san. Koji će mi to vrag, šta je to meni trebalo?! Razumiš? Sad san ja kupija pametni telefon za ovu moju glavu, ali ja iman 71 godinu. Taman san se naučija snimat, ali ne znam poslat, bolje da ne znam poslat – kazao nam je najpoznatiji komiški pjesnik današnjice.

Za kraj je izrecitirao pjesmu za čitatelje našeg portala:

Biografija:

(Ante) Tonko Božanić Pepe – Kalafot rodio se je u Komiži. Osnovnu je školu pohađao u Komiži. U Zadru je završio stručnu školu za brodograditelja u drvu. Danas živi i radi kao brodograditelj “u drvu”.

Višegodišnji je majstor komiškog karnevala. Često gostuje na radijskim i televizijskim emisijama, a redovitim je sudionikom priredaba na otoku Visu i drugdje (Susret čakavskih pjesnikinja otoka Hvara, obljetnica rada klapa [1], predstavljanjima knjiga i dr.). Nastupao je na raznim zborovima u Komiži, Splitu, Visu, Zadru, Dubrovnik.

Jednim je od zaslužnih što je restauriran stari hrvatski brodić viški guc, koji je poslije sudjelovao kao primjerak hrvatske tradicijske brodogradnje na najvećoj svjetskoj smotri tradicijske brodogradnje u francuskom Brestu od 10. do 17. srpnja 2008.

Pjesme su mu izašle u vjesniku ogranka Matice hrvatske u Visu Hrvatskoj zori i Komiškom vjesniku, a Hrvatski radio – Radio Split mnoge je njegove pjesme uvrstio u više svojih emisija.Podijelite
 • 172
 •  
 •  
 •  
 •  
  172
  Shares