Sve samo ne uobičajena situacija događat će se sljedeća tri dana u velikom dijelu Europe. Jezgra vrlo hladnog zraka polarnog podrijetla već je zahvatila Skandinaviju koja je još donedavno imala proljetne temperature, a danas se vratila u pravi “zimski” režim. Iznimno niske temperature zraka već će danas zahvatiti sjeverozapadnu Europu te će se postupno širiti na zapadnu i srednju.

Očekivane temperature zraka na visini od 1500 metara u noći na ponedjeljak

Dolaskom hladne fronte do Sredozemlja, u dane vikenda će se nad sjevernom Italijom formirati ciklona koja će i našem području donijeti izraženu promjenu vremena. Zbog nje će u dane vikenda biti kiše koja će ponegdje biti i obilnija. U Dalmaciji će jugo dominirati u prvom dijelu vikenda, a u noći na ponedjeljak očekuje nas okretanje vjetra na snažnu buru.

Već danas na cijelom Jadranu ima više oblaka nego u četvrtak. Dan donosi izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja. U većini krajeva će se zadržati suho, iako je tek ponegdje moguća slaba i prolazna kiša. Zapuhalo je jugo koje u Splitu već puše prosječnom brzinom od 20 čvorova. Jugo će u ostatku dana biti umjereno do jako. Najviše dnevne temperature većinom će biti od 15 do 20°C.

Subota donosi pretežno oblačno vrijeme s čestom kišom koja će ponegdje biti obilna. U dijelovima srednje i južne Dalmacije ponegdje će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, na jugu Dalmacije jako jugo s olujnim udarima. Bit će malo svježije u odnosu na petak s najvišim dnevnim temperaturama od 12°C ponegdje u Zagori do 18°C uz obalu i na otocima.

U nedjelju vrlo promjenjivo. Bit će kraćih sunčanih razdoblja, ali će veći dio dana biti oblačan uz kišu i mjestimične pljuskove s grmljavinom. Popodne će kiša prijeći u snijeg na Kamešnici i Dinari, a kasno navečer moguć je na obalnim planinama iznad 1000 metara nadmorske visine.

Ciklona prvih sati nedjelje s područja Italije ulazi u Jadran

Jugo će puhati još samo u noći. Vjetar će okretati na jugozapadnjak, a u sjevernoj Dalmaciji zapuhat će tramontana koja će se danju širiti morem. Navečer će puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, južni vjetrovi zadržat će se samo na dubrovačkom području. Najviše dnevne temperature od 8°C na kninskom području do 18°C na jugu Dalmacije. Navečer posvuda osjetno zahlađenje pa će jednoznamenkastih temperatura biti uz obalu i na otocima, a u Zagori će biti zimskih 2 do 5°C.

Očekivani udari bure u Dalmaciji u noći na ponedjeljak

U noći na ponedjeljak snježna granica se ponegdje u Zagori, osobito na imotskom području, može spustiti do nižih područja. Tako će prvi sati ponedjeljka biti jedno od najhladnijih razdoblja u svibnju posljednjih godina. Snijeg će zabijeliti planine, a ne bi nas trebalo iznenaditi da se zabijeli Mosor, pa čak i Vidova Gora na Braču! Puhat će jaka bura s olujnim udarima što može uzrokovati određene štete na mladoj vegetaciji. Tijekom dana oborine će postupno prestati pa bi drugi dio dana trebao donijeti sunčana razdoblja. Najviše dnevne temperature od 8 do 16°C.

Očekivane temperature zraka prvih sati ponedjeljka

Utorak donosi pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjerena tramontana na moru s jakim udarima. Jutro vrlo hladno za dio godine, ujutro je u dijelu Zagore moguć i slab mraz. Danju toplije, većinom od 14 do 20°C.

U srijedu ujutro vedro, popodne jugo, naoblačenje i nova kiša.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime