Ledena kiša stvara kaos u Lici, DHMZ za dio zemlje izdao crveni alarm

Ledena kiša u dijelu zemlje stvara velike probleme u prometu

Zadnja 24 sata na cijelom Jadranu je osjetno zatoplilo pa je DHMZ, unutar sustava MeteoAlarm, ukinio upozorenja za gotovo cijeli Jadran, osim za jug Dalmacije gdje je žuti stupanj upozorenja na obilnu kišu i olujne udare vjetra.


Velik dio unutrašnjosti Hrvatske danas je pod narančastim stupnjem zbog snijega i leda, a Lika i Gorski kotar su u crvenom, najvišem stupnju upozorenja.

“Mjestimice ledena kiša i poledica. minimalna temperatura od -7 do -2 °C PODUZMITE MJERE samozaštite. Rasprostranjena pojava obilnog snijega i/ili značajnog prekrivanja ledom što za posljedicu ima prekid cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i prijenosa robe/transporta. Velik je rizik da vozači ostanu zameteni. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti” – stoji u upozorenjeu DHMZ-a za Liku.

HAK je izvijestio da u dijelovima Like i Gorskog kotara jutros pada ledena kiša i da zbog toga potoje brojna ograničenja i problemi u prometu.

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom ili snježnih nanosa):

DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin;
DC218 Dobroselo (g.ž.LS)-Mazin-Bruvno (DC1),
DC522 čvor Udbina (DC1) – čvor Gornja Ploča (A1);
ŽC3275 Stankovac-Jame
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,
ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica,
ŽC5110 Krmpote-Alan,
ŽC5094 Jasenak-Stalak,
ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.
lokalne ceste Zalesina-Stari Laz, Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.


Samo za osobna vozila otvorene su:

DC23 Kapela-Jezerane;
ŽC5030 Platak-Kamenjak;
ŽC5032 Gornje Jelenje-Crni Lug;
ŽC5062 Lukovo-Lič;
ŽC5094 Breze-Stalak.Zbog ledene kiše vozi se uz ograničenje brzine na 40 ili 60 km/h na autocestama: A1 Bosiljevo-čvor Otočac, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A4 Goričan-Zagreb, A6 Rijeka-Zagreb, A11 Jakuševec-Lekenik.

Mjestimice gusta magla smanjuje vidljivost na autocesti A1 između čvorova Zadar II i Bisko i na dionici brze ceste DC1 Solin-Klis.

Zbog zimskih uvjeta trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obratno. Mole se vozači da ne kreću na put zbog popunjenih parkirališta na odmorištima. Podsjećamo vozače ostalih teretnih vozila da ih na području pojedinih policijskih uprava prometna policija može isključiti iz prometa, ovisno o meteorološkim uvjetima i sigurnosnoj procjeni.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog primorja. Zbog niskih temperatura, ali i kiše koja se ledi u dodiru s tlom moguća je poledica. Vozače pozivamo da prilagode brzinu vožnje trenutačnim uvjetima na cesti, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0