LASTOVO – OTOK KRISTALNIH ZVIJEZDA Uživajte u pogledu na prekrasan otok i otkrijte zašto na njemu nema zmija otrovnica, kao i zašto su dimnjaci tako neobični

[FOTOGALERIJA] Zamislite mjesto na kojem navečer možete vidjeti gotovo sve zvijezde na nebu, mjesto gdje je more kristalno plave boje, a priroda jedinstvena.

Lastovo je upravo takav otok koji se ne može jednostavno opisati jednim epitetom, a ujedno je i najmlađi Park prirode u RH.


Geografski pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no po svemu više gravitira Splitu.
Na Lastovo možete doći trajektom ili katamaranom, ali se ne možete vratiti isti dan stoga ukoliko planirate posjet računajte na to da bude višednevni jer realno za sve što Lastovo nudi trebat će vam više dana.

Sve veze s ovim otokom imaju istu početnu točku, mjesto Ubli odakle krećete u svoju lastovsku avanturu.

Istoimeno naselje Lastovo na otoku Lastovu jedino je mjesto koje nema neposredni izlaz na more već se nalazi na kopnenom dijelu otoka, a kada vam se otvori pogled na njega odmah ćete poželjeti lutati njegovim kalama. Oblikom dosta podsjeća na amfiteatar, kaskadno se nižu malene kamene kućice koje plijene poglede, svaka na svoj način.

Detalj koji će vam zasigurno zapeti za oko su jedinstveni fumari (dimnjaci) koji su pravo kulturno lastovsko naslijeđe 17. i 18. stoljeća. Svaki fumar izgleda sve neobičnije i originalnije iz razloga što su Lastovci kompetitivne naravi. Kao ukrase na fumarima možete vidjeti od običnih kupa kanalica pa sve do životinjskih rogova kao urok zlim očima ili način ruganja susjedu.

No, nije samo Lastovo mjesto koje trebate vidjeti, na otoku se nalazi i Zaklopatica gdje ćete zasigurno pojesti najbolju pizzu na otoku. Skrivena Luka je uistinu skrivena, savršene mikroklime gdje se nalazi svjetionik Struga, a vanjska strana ove uvale na pločastim stijenama omogućava sunčanje i kupanje u najčistijem moru azurne boje. Ukoliko ste mobilni na ovom otoku, sugeriramo uputiti se na heliodrom na Humu odakle, ukoliko vremenske prilike dopuste puca pogled prema Italiji.


Postoji još jedan slučajan ili namjeran detalj, a to je broj 46. Na Lastovu je sve u znaku broja 46, tako Lastovo ima 46 otočića koji ga okružuju, 46 crkava i crkvica, 46 polja s vinogradima, maslinama i 46 brda. Što reći- osim da očito paze na detalje i kontinuitet.

Lastovo je otok bez zmija otrovnica o čemu čak postoji i legenda zašto je to tako, za vrijeme grčke kolonizacije otoka Iliri su prijetili, a kraljica Teuta u strahu da će njihovo božanstvo biti ugroženo i uništeno skrila se na najjače ilirsko uporište na Jadranu – otok Lastovo. Njihovo božanstvo bilo je kult zmije. Prilikom svog boravka na Lastovu sve svoje magične moći koje su zmije u sebi krile, a zmije su predstavljale plodnost i zaštitu,  prenijele su otoku Lastovu. Velika ljubav i zahvalnost zmija očituje se u tome da su svu snagu prenijele ovom otoku i ostale bez trunke otrova.Lastovo je definitivno destinacija za posjetiti, što zbog iznimno bogate kulturne povijesti, prekrasnog krajolika, čistog mora, ali i gastro eno ponude koju nude lokalne konobe. Jedino što možda nije na odmet napomenuti- ukoliko imate izbirljivu djecu budite spremni na plan b po pitanju hrane (dućana ima, gladni neće ostati).

Moja reakcija na članak je...
Vau
10
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime