Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Kvartovski kafić u Splitu kontra "deranja" gostiju: "Ne dižemo cijene, ne želimo nikoga izgubiti"

Dok splitski kafići iz mjeseca u mjesec povećavaju cijene, jedan ugostitelj odlučio je ostati vjeran starim vrijednostima – poštenom odnosu cijene i kvalitete
D.D. / Foto & video: TV Dalmacija27. lipnja 2025. 11:49
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U Splitu je sve teže naći kavu za manje od dva eura, no kvartovski kafić na Žnjanu već više od godine dana odolijeva trendu poskupljenja. Njegov vlasnik, Jure Pranjić, kaže da cijene nije dirao jer mu je važnije zadržati stalne goste nego loviti ekstra profit u srcu sezone.

– Samo jednom smo dizali cijene otkako smo otvorili, i to jer je dobavljač dignuo cijenu, ne mi. Od tada držimo isto, i trudimo se da tako i ostane. Ljudi su već navikli, i smatram da je ružno stalno poskupljivati – kaže Pranjić za TV Dalmaciju.

U njegovu kafiću cijena velike kave s mlijekom iznosi 1,80 eura, dok je espresso 1,50 eura. Iako mu to donosi manju zaradu, ne želi ugroziti ono što je s godinama gradio – povjerenje lokalnih gostiju.

Cijene kave otišle u nebo, ali on se drži svojih načela

Ugostitelj priznaje da nije lako zadržati niske cijene u vremenu kada cijene nabave rastu gotovo tjedno.

– Cijene sirove kave stalno rastu. Najavljivali su poskupljenja zbog krize u Brazilu, ali ovo što se dogodilo je puno gore. Kilogram sirove kave sad košta oko 40 eura, a od toga možete napraviti prosječno 130 kava. Onda sve ovisi tko kakvu maržu uzima. Po meni su cijene po Rivi i u centrima grada – bezobrazne – iskreno govori.

Unatoč sve težim uvjetima, Pranjić i njegov tim odlučni su zadržati dosadašnji kurs, svjesni da rade u kvartu, a ne na turističkoj špici.

– Gosti su svakodnevno tu, poznajemo ih. Kad podigneš cijenu, riskiraš da ih izgubiš. Po meni je to gubitak koji si ne možemo priuštiti – dodaje.

– Što se troškova tiče, prvo gledamo radnika. Isplatimo plaću, pa idu najam, struja, voda, komunalije, naknade za terasu, reklame... Skupi se svega. Nabava je i dalje najskuplja, bez konkurencije – kaže Pranjić.

Prema njegovim riječima, više od 40 posto prihoda mjesečno ode samo na režije i plaće. Ipak, kaže, ne razmišlja o odustajanju.

"Ne trebaš biti pohlepan da bi opstao"

Na pitanje isplati li se danas biti ugostitelj, Jure odgovara bez dileme:

– Isplati se, ali sve ovisi kakav si ugostitelj. Nama je ovdje zasad dobro, Bogu hvala. Želim biti miran kvartovski kafić, ništa više. U cilju mi je održavati ovo što imamo, ne želim nikoga izgubiti.

Smatra da se i bez "astronomskih cijena" može preživjeti u ugostiteljstvu.

– Preživljavamo. Svak se bori za sebe, ali na kraju dana svi mi radimo, svi mi opstajemo. Puno je nameta od države i grada, ali kad čovjek zna što hoće i pošteno radi, može se izdržati – zaključuje splitski ugostitelj.

U vremenu kada mnogi poskupljenjem žele iskoristiti sezonu, primjer Jure Pranjića pokazuje da se može i drugačije – s mjerom, poštovanjem prema gostima i poštenim odnosom cijene i kvalitete.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
280
Haha
7
Nice
18
What?
1
Laž
10
Sad
3
Mad
12
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
2
sat
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
2
sat
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
2
sat
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
3
sat
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
5
sat
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    5. prosinca 2025. 14:28
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    5. prosinca 2025. 17:46
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.