Kišni zimski dani osobito mogu biti depresivni na otoku, a otočanima se često ne nude blagodati velikih gradova. Od liječnika do ozbiljnije kupnje, samo su neke od osnovnih ljudskih potreba zbog kojih su otočani i dalje primorani potegnuti na kopno. Ipak, nije sve tako crno. Projekti, o kojima se često priča kao o pukom slovu na papiru, u Starom Gradu na Hvaru zaista se realiziraju i donose pravu malu kulturnu renesansu. Da se uistinu može do državnih kuna, svjedoče dva velika projekta koji su upravo uspješno realizirani. Gotovo pola milijuna kuna ostvarili su tako Starograđani u prijavi projekta za obnovu i uređenje gradske knjižnice i čitaonice. Nakon što su oronule prostorije Hrvatskog doma uređenjem dobile novi sjaj, trebalo je osigurati sredstva za uređenje krovnog prostora, potkrovlja, stepeništa i sanitarnog čvora. U sklopu projekta, planiran je i dječji kutak za čitanje, a isti je prijavljen na sve dostupne natječaje resornih ministarstava. S odobrenih 200 tisuća kuna Ministarstva kulture i 250 tisuća od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz programa razvoja otoka za 2019. napokon je zatvorena financijska konstrukcija, što znači da će već najkasnije iduće zime Starograđani korisno ‘kratiti vrijeme’ u novoobnovljenoj popularnoj ‘čitovnici’.

Dugo je godina najstariji grad u Lijepoj našoj i bez kino projekcija. Lijepa dvorana, koja neodoljivo podsjeća na mali Lisinski, imala je svoju funkciju, doduše, za kazališne predstave aktivnih amatera, pa i neka gostovanja, predstave, ali nedostajalo je kino, još jedan razlog da se mora u Split. Vijest da se ovog vikenda oživljava veliko platno, zahvaljujući, opet, uspješno realiziranom projektu i gotovo milijunu kuna ulaganja sufinanciranih od strane Ministarstva kulture, razveselit će stanovnike Starog Grada ali i sve Hvarane.

– Ove godine osigurana su sredstva za izradu glavnog projekta uređenja i nadogradnje kazališne dvorane, a do konca iste će biti izrađen glavni projekt uređenja i nadogradnje dvorane u kojoj bi trebale biti smještene gradska glazba, glazbena škola, klapa, te udruge koje se bave društvenim razvojem. Ovo su zaista bitni pomaci u podizanju kvalitete života, a rezultat su rada lokalne samouprave i suradnje s resornim ministarstvima. Oživljavanje života na otocima mora biti interes države, a mi se na lokalnoj razini trudimo aktivno raditi na privlačenju sredstava bez kojih nema napretka. Stari Grad je kulturno središte otoka, ali najvažnije je da mještani dobiju sve ono što zaslužuju. Ova dva projekta idu direktno na korist njima, svima nama koji ovdje živimo tijekom cijele godine – kazao je gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa.

Uređenjem biljetarnice kazališta, sanitarnih čvorova, projekcijske prostorije, mali Lisinski postat će tako suvremena multifunkcionalna dvorana, a otočani po nove naslove i premijere više neće morati na kopno.

Starogradski primjer pokazuje da se i bez političke vertikale, kad se sve dobronamjerne ruke slože, puno toga itekako može!