Najstarije kazalište lutaka u Hrvatskoj, ono splitsko, nedavno je obilježilo 74. godišnjicu postojanja. Od svog utemeljenja djeluje u zgradi Hrvatskog doma u Ulici Kamila Tončića (nazvanoj upravo po projektantu spomenute zgrade), osim u periodu od 1997. do 2006. godine kad je privremeno iseljeno zbog renovacije.

Gradsko kazalište lutaka je svih tih godina bez prekida donosilo velik broj vlastitih i gostujućih predstava za djecu, ali i drugog programa poput jazz festivala, ljetnih festivala za djecu, festivala Mali Marulić… U 2018. godini zabilježili su oko 300 izvedbi i preko 40 tisuća posjetitelja, što dovoljno govori o kvaliteti njihovog rada.

Ovu godinu započeli su, nadamo se, novom tradicijom – otvaranjem večernje scene za odrasle. O tome i planovima za ostatak sezone porazgovarali smo s ravnateljicom GKL-a Marijom Tudor, koja “Lutkama” rukovodi već šestu godinu.

– GKL radi predstave prvenstveno namjenjene djeci, to je naša misija i godišnje imamo tri do četiri premijere. Postavljamo i klasike, a povremene i nove tekstove, koji se bave temama i problemima koje djeca i njihove obitelji danas žive. Večernju scenu smo pokrenuli kako bi dali mjesta predstavama koje se bave djecom, ali su za odrasle. Prvenstveno su namijenjene roditeljima, pedagozima, nastavnicima i svim onima koji se bave izazovima odgajanja djece.

Novu programsku shemu započeli ste predstavom “Domaši” Ana Marije Veselčić. Ima li interesa publike i kakve su zasad rekacije?

– Predstava “Domaši” se pokazala kao jedna sretna prilika, jer se radi o autorskom projektu Ana Marije Veselčić koja se već potvrdila na splitskoj kazališnoj sceni, što pokazuju i nagrade poput Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu “Zbunjoza”, ali i ova zadnja, “Mali Marulić” koju je dobila za ulogu u predstavi “Moj razred 2.b.” Možda se ne bismo odmah uhvatili pokretanja ovog programa da se nije tako poklopilo, ali predstava “Domaši” je bila idealna. Obrađuje dosta zahtjevnu temu, bavi se djecom koja svoje djetinjstvo ili jedan dio, provode u ustanovama za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ana Marija je temu obradila zaista briljatno napisanim tekstom, režijom i izvedbom. Interes publike je velik, predstava je naišla na nepodijeljeno oduševljenje i publike i struke i mislim da smo na pravom putu da ova scena, s ovakvim predstavama i temama, zaživi. Za početak ćemo pokušati svako drugu sezonu izaći s jednom predstavom za odrasle, pa ćemo vidjeti. Nadam se da će publika pokazati interes.

Koliko izvedbi predstave Domaši ćete odigrati?

– Sve ovisi od interesa publike, ali mislim da ćemo kroz ovu sezonu odigrati makar 20 izvedbi u Splitu, a nadamo se i gostovati. 27. travnja imamo posljednju ovosezonsku izvedbu tu u zgradi, a zatim nastavljamo gostovati. Turneja počinje u Kaštelima, pa Vis, Vinkovci i nadamo se brojni drugi gradovi u Hrvatskoj. Mogu reći da interesa ne nedostaje. Iduću sezonu nastavljamo u našoj zgradi u Tončićevoj.

Kakvi su planovi do kraja sezone?

– Nastavljamo s realizacijom programa. Sezona je pri kraju, ali naši planovi su čvrsti i sretna sam što uspijevamo realizirati program kako smo zamislili. Za nama je još jedan uspješan, 12. po redu festival Mali Marulić, a sad igramo reprizne izvedbe i krećemo s pripremama za novu predstavu koju ćemo premijerno izvesti u rujnu. Taj ljetni period, kad se prema vani možda čini da ne igramo toliko, nama je itekako radan, jer preko ljeta pripremamo nove naslove.

U međuvremenu nas čeka i nekoliko gostovanja s našim postojećim predstavama. Ove godine imamo i SLUK – najvažniji lutkarski festival u Hrvatskoj, koji se ove godine odvija u Osijeku, a na njega idemo s našom posljednjom predstavom “Mali rakun”. Prije toga, već idući tjedan, smo u Zagrebu na “Naj naj naj festivalu” kazališta Žar ptica, sudjelujemo u natjecateljskom dijelu festivala s “Moj razred 2.b” autorskog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić. Dosta ćemo putovati, obići ćemo i neke otoke, a imat ćemo i nekoliko izvedbi na Marjanu. Sezonu već tradicionalno završavamo programom Ljetnog kazališta za djecu, koje će se odvijati od 1. do 6. srpnja.

Možete li nam već otkriti koju predstavu pripremate tijekom ljeta?

– Riječ je o predstavi “Lažeš, Melita”, kultnom književnom djelu koje je obilježilo brojna djetinjstva i mi ga želimo predstaviti našoj maloj publici. Adaptaciju romana će napraviti Olja Savičević Ivančević koja u našem kazalištu već dugo surađuje s redateljem Ivanom Plazibatom, koji će i režirati “Melitu”.

U tijeku je renovacija zgrade i uređenje koncertne dvorane grada Splita. Koliko je teško raditi u ovakvim uvjetima?

– Nakon puno godina čekanja grad će napokon dobiti svoju koncertnu dvoranu i zaista se svi tome radujemo jer proteklih godina, a vrlo intezivno posljednjih godinu dana, naš program zaista uspješno ostvarujemo u uvjetima koji nisu idealni, zgrada nam je otvoreno gradilište (smijeh). Uz puno suradnje i kvalitetne komunikacije s Gradom i izvođačima, naš program, unatoč tim uvjetima, u niti jednom trenutku nije stao. Sve planove i predstave smo ostvarili. Moram reći da je ta dobra komunikacija jedna sretna okolnost, ali normalno da jedva čekamo da se radovi privedu kraju i radi mirnijeg rada nama i radi zgrade Hrvatskog doma koja će napokon zablistati u punom sjaju, ali i radi našeg grada koji će napokon dobiti koncertnu dvoranu. Kad to završi cijela ova zgrada će biti jedna ustanova kulture u kojoj će se događati vrijedni programi za različitu publiku različitih uzrasta.

Hoće li nova dvorana biti korisna i Kazalištu lutaka?

– Vjerujemo da hoće u nekoj mjeri. GKL je producent i organizator jazz programa koji se ove godine održao pod imenom JazZima i koji je jedini kontinuirani i profesionalno organizirani program jazz glazbe u Splitu. Sigurna sam da će se jedan dio tog programa ubuduće izvoditi u novoj koncertnoj dvorani.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime