KRUNOSLAV CAPAK: “Imamo blagi porast novih slučajeva”

"Pričat će o popuštanju mjera"


Danas u 11h nacionalni Stožer civilne zaštite počela je press konferenciju.


Očekuje se da će na presici Stožera, osim o cijepljenju, biti govora i o novom popuštanju mjera koje se očekuje za točno tjedan dana, sljedećeg ponedjeljka.

Popuštanje mjera su, pod uvjetom da se nastavi pad odnosno stagnacija korona-brojki, prošlog tjedna najavili i premijer Plenković te Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

“Danas smo imali 72 novoevidentirana slučaja. U usporedbi s prošlim tjednima, nastavlja nam se blagi početak platoa odnosno vrlo blagi porast u odnosu na prošle tjedne, imamo 2% više nego prošlog tjedna. Trenutna incidencija prosječna za RH je 111.2, najnižu incidenciju ima Istra 30.2. 14-dnevna stopa incidencija, kad gledamo zemlje EU, Hrvatska je na 3. mjestu. Nižu incidenciju imaju samo Danska i Finska. Trenutno najvišu incidenciju ima Češka. Do danas je od početka cijepljenja HALMED zaprimio 927 sumnji na nuspojave”, rekao je Krunoslav Capak, javlja Index.

Krenula su novinarska pitanja.

O kašnjenju Moderninih cjepiva

“Moderna je najavila da će 25.2. isporučiti 16.800 doza cjepiva. Što se tiče ostalih, imamo najave i za ožujak osim od Moderne. Samo su najavili da će u 3. mjesecu isporučiti 55.000 doza. To znači da bi do kraja ožujka trebali primiti još 508.630 doza cjepiva”, rekao je Capak.“Ono što mogu reći da smo nešto naučili na osnovi proljetnog vala i da smo prilagodili zdravstveni sustav novom načinu funkcioniranja. Svugdje u svijetu je jasno da su zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid problematike. Cijelu jednu zdravstvenu ustanovu u Zagrebu smo morali preusmjeriti na covid, to je bio način da rasteretimo i druge zdravstvene ustanove. Formirali smo i pozivni centar nakon što je Dubrava pretvorena u covid bolnicu, da se riješe narudžbe koje su bile usmjerene prema Dubravi”, rekao je Beroš o manjem broju pregleda i operacija u zdravstvenom sustavu.

“Pozivamo pacijente da se odazivaju na preventivne preglede. O tome moramo razmišljati i na temelju naših iskustava utemeljenih na proljetnom valu smo tako utemeljeli zdravstveni sustav da on pruža i drugu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Beroš. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime