Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Kruh naš svagdašnji: Splitski restoran otkriva tajnu svojih kruhova i recept za domaću foccaciju

Bilo da pravite kruh iz bojkota ili iz želje za vrhunskim proizvodom, povremeno ga napraviti kod kuće je poželjno. Bar jednom tjedno. Za one upornije donosimo nekoliko savjeta
SANDRA & DANE TAHIROVIĆ / Foto: Igor Jakšić, Zora Bila31. siječnja 2025. 00:16
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Vaše trinaesto prase dobilo je nekoliko upita vezanih za bojkot i demonstracije. Pošto naša kolumna nije politički obojena, možemo se osvrnuti samo na činjenice – hladne glave i s puno razuma. Teško je u jednom tekstu opisati što se sve dogodilo od 2020. do danas. Sukus svega u nekoliko riječi je da nije dobro. Cijene su nam eskalirale, turizam malo stagnira, drugih ozbiljnih gospodarskih grana i nemamo. Ipak, moramo i želimo vjerovati da će biti bolje. Mora. Na tom valu idemo dalje.

Valjda nam je svima jasno da možemo bolje. A kako bolje nego s kruhom? Kruh je naš hranitelj. I temelj. Kad je stani-pani, uvijek je kruh u igri: "Gladan kruha", "Neću biti kruha gladan", "Kruha preko pogače". I naravno, kruha i igara. U današnjoj kolumni donosimo vam recept za kruh.

U našem restoranu kruh nismo kupili cijelo desetljeće – ne radi bojkota, nego zato što želimo našim gostima pružiti najbolje. To nam je jedini razlog. Naravno, lakše je nama praviti kruh svakodnevno kada nam je to u opisu posla. Ali bilo bi divno kada biste i vi barem jednom tjedno kod kuće "skuhali" kruh. Miris toplog kruha unosi mir u kuću, opušta i daje pozitivnu energiju.

Domaći kvas

U onim nesretnim vremenima korone, kada su nas zatvarali i radili sve one monade, napravili smo i domaći kvas. Jer besposlen pop i jarice krsti. Tako smo razvili kvas koji smo dijelili. Kad kažem "mi", mislim na našu Sandru. To je njezinih ruku djelo, jer kruh i znanje se dijele.

Naš kvas završio je u znanstvenom laboratoriju u Münchenu, gdje mu je učinjena analiza. Pokazalo se da smo u uvjetima naše kuhinje stvorili savršenstvo – samo dobre bakterije, koje su danas nositelj našeg kvasca. Od tog kvasa naši gosti svakodnevno uživaju u kruhu i tijestu za pinsu. O pizzi i pinsi pisat ćemo u idućoj kolumni.

Dragi naši čitatelji, naravno da ne morate uzgojiti vlastiti kvas da biste uživali u domaćem kruhu. Dobar proizvod možete kupiti u obliku svježeg ili suhog kvasca, ako uopće više želite ići u trgovinu. Kvasci su priča stara preko 8.000 godina, pa vas nećemo gnjaviti poviješću.

Kruh i krumpir su na našim prostorima iznimno važni. Jedu se uz sve, što samo govori da nam nikada nije bilo bajno. To su namirnice od kojih se brzo i obilno najedeš. Neke zapadne civilizacije troše puno manje kruha od nas, ali kod nas je kruh tradicija i religija. Za dobar kućni kruh važna je hidratacija – količina vlažnosti u tijestu – i dobra pećnica. Treba nam pomoć vlage u pečenju. Ako nemate pećnicu koja proizvodi vlastitu vlagu, stavite na dno pećnice lim s vodom. To će vam uvelike pomoći.

Bilo da pravite kruh iz bojkota ili iz želje za vrhunskim proizvodom, povremeno ga napraviti kod kuće je poželjno. Bar jednom tjedno. Za one upornije donosimo još nekoliko savjeta.

Kruh sa suhim kvascem zamijesite danas za sutra. Suhi kvasac ima dulju fermentaciju i dovoljno je da pripremljeno tijesto izvadite sat vremena na sobnu temperaturu kako biste dobili izvrstan proizvod. To u praksi izgleda ovako: danas napravite tijesto prema dolje opisanom receptu, a sutra, kada dođete s posla umorni i nervozni, izvadite svoje tijesto, upalite pećnicu (po potrebi stavite i lim s vodom) i već za sat i pol imate domaći kruh. Miris tog kruha opušta i vraća vjeru.

Drugo tijesto je brzo, sa svježim kvascem. Tijesto dva puta premijesite i ostavite da odmara dvaput po pola sata, pa krenite u izradu. Tijesto možete oblikovati u štruce ili ga jednostavno izliti u namašćeni lim u obliku focaccije. Rezultat će biti isti.

Uživajte u domaćem kruhu, bilo iz bojkota, bilo iz želje da imate vrhunski proizvod. Još ako imate volje otići do mlina po domaće brašno – mljac!

https://www.dalmacijadanas.hr/wp-content/uploads/2025/01/domaci-kruh.mp4

RECEPT - DOMAĆA FOCCACIA

  • 1 kg brašna
  • 800 ml vode
  • 1 kesica suhog kvasca
  • Žličica soli
  • Ulje

Zamijesiti brašno, vodu, kvasac i ulje. Nikada odmah dodati sol. Soliti u drugoj fazi zamjesa. Zamiješanu smjesu ostaviti u hladnjaku preko noći. Smjesu ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena i prebaciti je u nauljeni pleh. Peći na 220 stupnjeva oko 20 minuta.

Bez zadrške i bez zaprške, čitajte trinaesto prase. Pišite nam na info@zorabila.com.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
9
Haha
1
Nice
6
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.