Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Kruh naš svagdašnji: Splitski restoran otkriva tajnu svojih kruhova i recept za domaću foccaciju

Bilo da pravite kruh iz bojkota ili iz želje za vrhunskim proizvodom, povremeno ga napraviti kod kuće je poželjno. Bar jednom tjedno. Za one upornije donosimo nekoliko savjeta
SANDRA & DANE TAHIROVIĆ / Foto: Igor Jakšić, Zora Bila31. siječnja 2025. 00:16
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Vaše trinaesto prase dobilo je nekoliko upita vezanih za bojkot i demonstracije. Pošto naša kolumna nije politički obojena, možemo se osvrnuti samo na činjenice – hladne glave i s puno razuma. Teško je u jednom tekstu opisati što se sve dogodilo od 2020. do danas. Sukus svega u nekoliko riječi je da nije dobro. Cijene su nam eskalirale, turizam malo stagnira, drugih ozbiljnih gospodarskih grana i nemamo. Ipak, moramo i želimo vjerovati da će biti bolje. Mora. Na tom valu idemo dalje.

Valjda nam je svima jasno da možemo bolje. A kako bolje nego s kruhom? Kruh je naš hranitelj. I temelj. Kad je stani-pani, uvijek je kruh u igri: "Gladan kruha", "Neću biti kruha gladan", "Kruha preko pogače". I naravno, kruha i igara. U današnjoj kolumni donosimo vam recept za kruh.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

U našem restoranu kruh nismo kupili cijelo desetljeće – ne radi bojkota, nego zato što želimo našim gostima pružiti najbolje. To nam je jedini razlog. Naravno, lakše je nama praviti kruh svakodnevno kada nam je to u opisu posla. Ali bilo bi divno kada biste i vi barem jednom tjedno kod kuće "skuhali" kruh. Miris toplog kruha unosi mir u kuću, opušta i daje pozitivnu energiju.

Domaći kvas

U onim nesretnim vremenima korone, kada su nas zatvarali i radili sve one monade, napravili smo i domaći kvas. Jer besposlen pop i jarice krsti. Tako smo razvili kvas koji smo dijelili. Kad kažem "mi", mislim na našu Sandru. To je njezinih ruku djelo, jer kruh i znanje se dijele.

Naš kvas završio je u znanstvenom laboratoriju u Münchenu, gdje mu je učinjena analiza. Pokazalo se da smo u uvjetima naše kuhinje stvorili savršenstvo – samo dobre bakterije, koje su danas nositelj našeg kvasca. Od tog kvasa naši gosti svakodnevno uživaju u kruhu i tijestu za pinsu. O pizzi i pinsi pisat ćemo u idućoj kolumni.

Dragi naši čitatelji, naravno da ne morate uzgojiti vlastiti kvas da biste uživali u domaćem kruhu. Dobar proizvod možete kupiti u obliku svježeg ili suhog kvasca, ako uopće više želite ići u trgovinu. Kvasci su priča stara preko 8.000 godina, pa vas nećemo gnjaviti poviješću.

Kruh i krumpir su na našim prostorima iznimno važni. Jedu se uz sve, što samo govori da nam nikada nije bilo bajno. To su namirnice od kojih se brzo i obilno najedeš. Neke zapadne civilizacije troše puno manje kruha od nas, ali kod nas je kruh tradicija i religija. Za dobar kućni kruh važna je hidratacija – količina vlažnosti u tijestu – i dobra pećnica. Treba nam pomoć vlage u pečenju. Ako nemate pećnicu koja proizvodi vlastitu vlagu, stavite na dno pećnice lim s vodom. To će vam uvelike pomoći.

Bilo da pravite kruh iz bojkota ili iz želje za vrhunskim proizvodom, povremeno ga napraviti kod kuće je poželjno. Bar jednom tjedno. Za one upornije donosimo još nekoliko savjeta.

Kruh sa suhim kvascem zamijesite danas za sutra. Suhi kvasac ima dulju fermentaciju i dovoljno je da pripremljeno tijesto izvadite sat vremena na sobnu temperaturu kako biste dobili izvrstan proizvod. To u praksi izgleda ovako: danas napravite tijesto prema dolje opisanom receptu, a sutra, kada dođete s posla umorni i nervozni, izvadite svoje tijesto, upalite pećnicu (po potrebi stavite i lim s vodom) i već za sat i pol imate domaći kruh. Miris tog kruha opušta i vraća vjeru.

Drugo tijesto je brzo, sa svježim kvascem. Tijesto dva puta premijesite i ostavite da odmara dvaput po pola sata, pa krenite u izradu. Tijesto možete oblikovati u štruce ili ga jednostavno izliti u namašćeni lim u obliku focaccije. Rezultat će biti isti.

Uživajte u domaćem kruhu, bilo iz bojkota, bilo iz želje da imate vrhunski proizvod. Još ako imate volje otići do mlina po domaće brašno – mljac!

https://www.dalmacijadanas.hr/wp-content/uploads/2025/01/domaci-kruh.mp4

RECEPT - DOMAĆA FOCCACIA

  • 1 kg brašna
  • 800 ml vode
  • 1 kesica suhog kvasca
  • Žličica soli
  • Ulje

Zamijesiti brašno, vodu, kvasac i ulje. Nikada odmah dodati sol. Soliti u drugoj fazi zamjesa. Zamiješanu smjesu ostaviti u hladnjaku preko noći. Smjesu ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena i prebaciti je u nauljeni pleh. Peći na 220 stupnjeva oko 20 minuta.

Bez zadrške i bez zaprške, čitajte trinaesto prase. Pišite nam na info@zorabila.com.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
9
Haha
1
Nice
6
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Hrvat kupio auto u inozemstvu i ostao šokiran kada je stigao u servis, cijeli slučaj je završio na policiji
2
min
Hrvat kupio auto u inozemstvu i ostao šokiran kada je stigao u servis, cijeli slučaj je završio na policiji
Obišli smo splitsku peškariju, evo što je sve u ponudi
11
min
Obišli smo splitsku peškariju, evo što je sve u ponudi
Pravi subotnji šušur na splitskom Pazaru, provjerili smo što se nudi
31
min
Pravi subotnji šušur na splitskom Pazaru, provjerili smo što se nudi
VIDEO Advent u Solinu: Kuliš zapjevao pred prepunom Gradinom, večeras stiže Maja Šuput
41
min
VIDEO Advent u Solinu: Kuliš zapjevao pred prepunom Gradinom, večeras stiže Maja Šuput
FOTO Svečano otvoren Advent: Zmijavci zasjali u blagdanskom ruhu
53
min
FOTO Svečano otvoren Advent: Zmijavci zasjali u blagdanskom ruhu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
  • Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    19. prosinca 2025. 16:18
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.