KRIJUMČARI U SPLITU NISU IMALI ŠANSE Pogledajte kako je izgledala vojna vježba s američkom mornaricom

Cilj vježbe bilo je uvježbavanje taktika, tehnika i procedura u provedbi operacija pomorskog presretanja i operacija suzbijanja krijumčarenja roba i narkotika morem

U sklopu međunarodne vojne vježbe “ADRIATIC PARTNERSHIP MIO/VBSS 2021”, koja se provodila od 7. do 11. lipnja 2021. godine u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, obučni tim Obalne straže Sjedinjenih Američkih Država (USCG DCO-I & MTB) proveo je obuku timova za prekrcaj.


Uz potporu medicinskog tima (NAVEUR Force Medical/ U.S. SIXTH Fleet), obučne aktivnosti provodile su se u organizaciji 6. Flote Ratne mornarice SAD-a. Uz tim Hrvatske ratne mornarice, u vježbi su sudjelovali predstavnici oružanih snaga Republike Slovenije, Republike Albanije i Republike Crne Gore.

Cilj vježbe bilo je uvježbavanje taktika, tehnika i procedura u provedbi operacija pomorskog presretanja (MIO) i operacija suzbijanja krijumčarenja roba i narkotika morem. Osim temeljnih procedura prekrcaja na sumnjivi brod te pregleda i pretraživanja istog, uvježbavane su i procedure pružanja prve pomoći prilikom prekrcaja. Polaznici su također prošli i obuku iz međunarodnog prava, postupanja s osumnjičenim osobama, primjene sredstava prisile te osnova samoobrane.

Završna aktivnost vježbe bio je prekrcaj, pregled i pretraživanje sumnjivog broda koje su svi timovi trebali provesti samostalno. Certifikate o završenoj MIO obuci trideset i devetero polaznika primilo je na prigodnoj svečanosti kojoj je u svojstvu izaslanika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kontraadmirala Ive Raffanellija, nazočio prvi dočasnik HRM-a, časnički namjesnik Boris Škokić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
6
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime