Kreće volonterska akcija pošumljavanja područja oko Zvjezdanog sela na Mosoru

Volonteri SŠ „Braća Radić“ i Hrvatske gorske službe spašavanja pošumljavat će Mosor u okviru projekta „Feniks“

Učenici-volonteri SŠ „Braća Radić“ Kaštel Štafilić i volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Split 26. i 27. ožujka pošumljavat će područje Zvjezdanog sela na Mosoru u sklopu akcije pošumljavanja u okviru projekta „Feniks“.


Radi se o gospodarskoj jedinici Srednja Poljica – odsjeku ukupne površine 10,24 ha koji je opožaren u nekoliko navrata. Na lokalitetu je uglavnom prisutna vegetacija sa grmovima šmrike i drače, uz sporadične grupice pomlatka crnog bora. Predviđeno je pošumljavanje 1 ha sadnjom sadnica crnog i primorskog bora. Cilj radova je podići borovu kulturu koja će tijekom svoje ophodnje stvarati povoljne ekološko-pedološke prilike i omogućiti povratak autohtone vegetacije. Akcijom pošumljavanja će se prigodno obilježiti Svjetski dan šuma (21.3.) te početak provedbe kampanje za promociju školskog volontiranja na području Splitsko-dalmatinske županije, pod sloganom „Probudi svoj volonterski puls. Uhvati ritam, volontiraj!“.

Svrha kampanje jest osvijestiti djecu srednjoškolskog uzrasta i mladih o važnosti volontiranja te promoviranje volonterskih aktivnosti, pri čemu akcija pošumljavanja predstavlja primjer pozitivne prakse u kojem škole, kao obrazovne institucije, mogu promicati, poticati i organizirati volonterski rad. U Hrvatskoj još uvijek ne postoje sustavna istraživanja koja bi omogućila dobivanje relevantnih podataka koji bi poslužili kao osnova za daljnji razvoj volonterstva te se smatra da Hrvatska u volontiranju zaostaje za razvijenim zapadnim zemljama.

Stoga je cilj kampanje, kroz niz promotivnih aktivnosti, animirati što veći broj mladih na području Splitsko-dalmatinske županije, na volonterski angažman koji osnažuje pojedinca, uči odgovornosti, izgrađuje osjećaj solidarnosti te potiče na djelovanje u društvu.

Kako bi se što bolje pripremili za veliku akciju pošumljavanja, učenici-volonteri SŠ „Braća Radić“ prošli su ciklus edukacija koje su pokrivale različite teme iz područja volonterstva, boravka i snalaženja u prirodi te pošumljavanja. Edukacije su proveli predstavnici nositelja projekta Stowarzyszenie B-4, volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Split te stručnjaci iz tvrtke HR Šume d.o.o. Kao metodološka podloga akcije pošumljavanja, u okviru projektnih aktivnosti izrađen je program volontiranja za pošumljavanje opožarenih područja sukladno dobroj praksi volonterskog menadžmenta te uz savjetodavnu ulogu Volonterskog centra Split.

Obzirom na potrebe za pošumljavanjem na području Dalmacije, pri čemu je 2017. godine, prema trenutnim podacima Hrvatskih šuma, opožareno čak 31.392,25 ha (za razliku od 6.292,25 ha u 2016. godini), pošumljavanje opožarenih područja je od krucijalne važnosti za obnovu autohtone mediteranske flore, a time i povratak životinja čija su staništa uništena u vatrenoj stihiji. U tu svrhu, volonterske akcije pošumljavanja bi se trebale provoditi sustavno i organizirano, u suradnji s nadležnim stručnim službama. Također, potrebno je potrebno je i podizanje svijesti o važnosti šume i šteti koja nastaje šumskim požarima. Sprječavanje nastanka požara i njihovo gašenje treba biti odgovornost svih društvenih struktura i pojedinaca.Vrijeme provedbe projekta je 15 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 1.013.548,32 HRK (u cijelosti financirane iz Europskoga socijalnog fonda).

Više o projektu na projekt-feniks.eu.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0