Podijelite

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur uputio je priopćenje vezano uz besplatno ustupanje splitskih gradskih površina za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu Republike Hrvatske. Kotur se pita kako je moguće da gradska vlast jednoj političkoj inicijativi, za političku aktivnost, besplatno ustupa gradske površine koje bi se za tu vrstu djelatnosti trebale naplaćivati. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Grad Split je, kako javljaju mediji, za razliku od Zagreba i Osijeka, bez novčane naknade dao građanskoj inicijativi “Narod odlučuje” na korištenje javne površine za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu Republike Hrvatske. S obzirom da se radi o političkoj aktivnosti, a ne o organiziranju priredbi, humanitarnog i drugog sličnog sadržaja, Grad Split je trebao naplatiti korištenje javne površine sukladno Odluci o davanju u zakup javnih gradskih površina. 

Je li to primjena u praksi politike uvođenja reda, po kojoj komunalni red vrijedi za svakoga podjednako? Ako komunalni red vrijedi za svakog podjednako, onda političke inicijative za svoje aktivnosti trebaju plaćati zakup javne gradske površine. Spada li možda politička inicijativa za promjenu izbornog sustava u aktivnosti humanitarnog karaktera? Ili se politika gradske vlasti o uvođenju reda primjenjuje tek od prigode do prigode, a pravila fleksibilno interpretiraju “po savjesti”? 

S obzirom da je HDZ-ova gradska vlast, koristeći gradske resurse, odlučila sponzorirati građansku inicijativu “Narod odlučuje”, bilo bi korektno od inicijative da istaknu obilježja sponzora, primjerice “Split je glavni” ili “HDZ zna”. – stoji u priopćenju.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime