KORONA HARA U DIJELU DALMACIJE: “Strože mjere, ništa od otvaranja kafića”

Evo detalja

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije održao je konferenciju za medije na temu porasta broja novozaraženih na krajnjem jugu Hrvatske. Kako su obavijestili, Nacionalnom stožeru je predloženo pooštravanje mjera za dio općina Dubrovačko-neretvanske županije.


Načelnik Županijskog stožera Joško Cebalo kazao je kako je predložena zabrana svih javnih događanja i okupljanja s više od 15 osoba, a na privatnim okupljanjima moći će biti najviše osam osoba iz dva kućanstva. Također, poslodavcima se sugerira da omoguće djelatnicima rad od kuće te krizno radno vrijeme, gdje god je to moguće. Odluke se odnose na Grad Dubrovnik, Općinu Župa dubrovačka, Općinu Konavle, Općinu Dubrovačko primorje i Općinu Ston.

„U DNŽ imamo pogoršano epidemiološko stanje, povećani broj novozaraženih u širem prostoru Dubrovnika, dakle kako samog grada, tako i Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Stona. To nam opterećuje i Opću bolnicu Dubrovnik, sve je više hospitaliziranih. Zbog toga smo odlučili postrožiti mjere na idućih 14 dana na ovom području,“ izjavio je župan Nikola Dobroslavić dodavši kako vjeruje da će do Uskrsa doći do relaksacije mjera te da će se situacija popraviti. Istaknuo je važnost smanjenja broja novozaraženih zbog turizma od kojeg Dubrovnik u prvom redu egzistira.

“Mi smo u crvenoj zoni”

„Mi smo u crvenoj zoni, daleko smo od žute, a kamoli zelene,“ izjavio je Dobroslavić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić je kazao kako je zabrinutost velika te kako su Konavle posebno kritične.

„Imamo porast od preko 130 posto u Konavlima, Župa dubrovačka – 150 postotno povećanje, Dubrovnik – 44 postotno povećanje. Ono što nas najviše zabrinjava jest rapidan porast u Općini Konavle kojeg još nismo zabilježili,“ kazao je Lakić, piše Index.Gradonačelnik Mato Franković je podsjetio kako je Dubrovačko-neretvanska županija bila najbolja kad je riječ o brojkama proteklu godinu dana, a sad je situacija najlošija upravo na krajnjem jugu Hrvatske. Kako je istaknuo, situaciju je važno staviti pod kontrolu, pa i zbog turističke sezone.

„Čuli smo brojke, ne idu nam u prilog. Prije godinu dana smo imali dobru situaciju, vjerujem kako ćemo je imati ponovno, ali uz nužnu obvezu mjera koje nikome nisu drage. Jasno je da su se sugrađani više umorili od socijalnog distanciranja i činjenice da mogu popiti kavu, ali ključna je turistička sezona. Vjerujemo da ćemo u 14 dana staviti situaciju pod kontrolu,“ kazao je.Inače, zbog porasta broja novozaraženih, nastava će se u kritičnim općinama do 8. ožujka održavati online.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
3
Plač
6
Grrr
10
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime