Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Koristite li i vi ovaj sastojak pri kuhanju? Daje najmekše palačinke i hrskavo pohanje

Pogledajte o čemu se radi
D.D. / Foto: Pixabay20. svibnja 2025. 19:44
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Gazirana voda nije rezervirana samo za osvježenje – u kulinarstvu ima zanimljivu i korisnu ulogu, posebno kada je riječ o pripremi tijesta. Mi se najčešće sjetimo bakinih palačinki koje su bile nenadmašno mekane, a iako im nitko ne zna točan recept, članovi obitelji znaju reći "baka je koristila mineralnu". I mi tako radimo, a evo zašto i kada biste trebali posegnuti za gaziranom vodom u kuhinji.

Ključna je za pahuljaste i lagane palačinke

U pripremi palačinki, dodavanje gazirane vode smjesi pomaže da one budu mekše, laganije i rahlije. Mjehurići ugljičnog dioksida u gaziranoj vodi stvaraju sitne zračne džepove u tijestu, što tijekom pečenja rezultira prozračnijom i nježnijom teksturom, piše Index.

Obično se gazirana voda koristi umjesto dijela mlijeka – primjerice, ako recept traži 500 ml tekućine, možete staviti 250 ml mlijeka i 250 ml gazirane vode. Ovo posebno dobro funkcionira kod palačinki bez kvasca ili praška za pecivo, gdje je potrebno postići rahlu strukturu bez dodatnih sastojaka.

Pomaže i kod pohanog, savijača, krafni...

Gazirana voda se često koristi i za pohanje. Mjehurići zraka u vodi čine koricu lakšom i hrskavijom. Uz hladnu gaziranu vodu i brašno (ponekad i kukuruzno), dobiva se savršena, lagana smjesa za pohanje mesa, povrća ili ribe.

I u nekim receptima za vučeno tijesto ili tijesto za savijaču koristi se malo gazirane vode kako bi se lakše razvlačilo i bilo elastičnije. Također se ponekad dodaje i u tijesto za buhtle ili kiflice, jer pridonosi mekoći.

Također, dodavanje male količine gazirane vode (1–2 žlice po jajetu) u smjesu za kajganu prije pečenja može dati pjenastiju i laganiju teksturu. Tu su i frutule i krafne, kod kojih može zamijeniti mlijeko ili se kombinirati s njim za dodatnu prozračnost u tijestu.

Na što pripaziti?

Gazirana voda ne smije biti topla – koristite je hladnu, posebno ako pripremate tijesto za pohanje ili palačinke. Također, izbjegavajte predugo miješanje nakon što ste je dodali jer će mjehurići ispariti i efekt će se izgubiti.

Gazirana voda je jednostavan trik koji može značajno poboljšati teksturu jela. U palačinkama, pohanju, prženim kolačima i nekim tijestima donosi laganoću i mekoću bez dodatnih sastojaka. Ako je već imate kod kuće – iskoristite je i u kuhanju, a ne samo za piće.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
183
Haha
16
Nice
105
What?
22
Laž
9
Sad
9
Mad
22
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
12
min
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
28
min
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
28
min
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
35
min
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
55
min
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.