Svi šute, dok im paše. A onda kad jednome nije po volji, prijavi ono za što je i sam do jučer šutio. Tako se ukratko može skratiti sljedeća priča, koja stiže s Kornata. Ne samo Kornata, već i čitave naše obale, posebno one dalmatinske, ali zadržimo se na tren na otoku Ravni Žakan, na kojem posluje jedan u nizu restorana na Jadranu, koji nezakonito svojata pomorsko dobro, na svoju ruku betonira i dograđuje i uvjetuje korištenje priveza ako si gost njegovog restorana. Nije jedini, ali zadržimo se u ovoj priči na njemu i pomorskom dobru kojeg (ne)svojata, piše portal Morski HR.
Elem, dogodilo se tako da je jedan brodar prijavio konobu uz koju se ovaj put nije mogao privezati. Prijava nije došla kad je započeo s radom, niti kad je prvi put bio u restoranu. Prijava je došla u trenutku kad nije došao na red da se i sam priveže.
Otišla je tako prijava do Šibensko-kninske županije, institucije koja je inače zadužena za dodjelu koncesija na pomorskom dobru unutar svog teritorijalnog obuhvata, no ne i za područja Nacionalnih parkova, za koje vrijede posebna pravila i za koncesije je nadležna država. Ipak, kako nam je kazala zamjenica Šibensko-kninskog župana Iris Ukić Kotarac, dipl.iur.
"Znači, ako meni dođe neka informacija, ja se mogu proglasit nenadležnom, ali ako je meni u cilju rješavanje nereda na pomorskom dobru, za što je Morski općenito specijaliziran, onda je meni u interesu da se to riješi, bilo prema inspektoratu, ili lučkoj kapetaniji, ili Nacionalnom parku ili Državi ili... da ne kažem nešto prosto", kazala je dožupanica u telefonskom razgovoru, za kojeg nije imala ništa protiv da ga i prenesemo u integralnom obliku, objavljuje Morski HR.
Štoviše, odmah pri dojavi ovog slučaja, Šibensko-kninska županija reagirala je odmah po prijavi, za što su Morskom HR poslali i dokumentaciju koja to potvrđuje. Konoba na otoku Ravni Žakan u NP Kornati niti ima koncesiju za korištenje pomorskog dobra, niti ovlasti za bilo kakvo uvjetovanje korištenja ili pak raspolaganja pomorskim dobrom, kojim bi pritom isključili druge.
Cijeli članak pročitajte na OVOJ poveznici.



