Ambulanta u Žrnovnici nalazi se u samom centru mjesta, a njene usluge koristi nekoliko tisuća stanovnika. U zgradu i prostorije već desetljećima nisu obavljena bilo kakva značajna ulaganja. Rezultat svega su derutni prostori u kojima se obavlja zdravstvena zaštita stanovništva, loši uvjeti rada, potpuno neodgovarajuća infrastruktura. U ambulanti se inače nalaze dva privatna najmoprimca te ordinacija Doma zdravlja.

Danas je Žrnovnica konačno dočekala vijest da se uskoro kreće u obnovu ambulante. Iako se sama ambulanta nalazi u prostorima u vlasništvu Grada Splita, trošak obnove snosit će Županija. Radovi bi trebali početi u rujnu ili listopadu i trajali bi dva mjeseca.

Dr. Ivčević: Nisu rješena osnovna pitanja poput vode, struje i kanalizacije

Nives Ivčević, doktorica je obiteljske medicine koja radi u ambulanti u Žrnovnici, kaže da se najavljena obnova više nije mogla odgađati.

– Ambulanta je derutnom stanju i nije obnovljena 40-ak godine. Nakon tri godine dopisivanja s gradom, uspjeli smo, uz zalaganje ravnatelja, postići dogovor i krenuti u obnovu ambulante. Svim djelatnicima i pacijentima to puno znači i zahvalni smo na svemu.

Najveći problemi bili su neispravne instalacije u ambulanti; to su voda, struja, kanalizacija. Tu su također neadekvatni prostori za rad, prostorija za uzimanje uzoraka krvi. Nadam se da će se sada sve srediti kako to zakoni nalažu.

Oprema je također derutna. Nešto smo sami obnovili što smo bili dužni kao najmoprimci, međutim, sve ostalo je bila dužnost Grada.

Petric: Zahvaljujem se Gradu Splitu

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja, Dragomir Petric, zadovoljan je što će radovi početi odmah nakon ljeta.

– Godinama znamo za loše stanje ambulante u Žrnovnice. Doktorica Ivčević sama je svjedočila koliko smo imali razgovora i sastanaka da se stvari konačno pokrenu, a evo nakon nekoliko godina nastojanja, konačno smo dobili zeleno svjetlo. Zahvaljujem na razumijevanju dogradonačelniku Veli i ostalim iz Grada Splita, jer ipak se radi o gradskom prostoru.

U obnovu ambulante bit će uloženo 400 tisuća kuna, tako da ćemo do kraja godine imati prostor koji je primjeren ovom lijepom mjestu, ali i vremenu u kojemu živimo. Planirano vrijeme radova je dva mjeseca, ako ne bude nepredviđenih okolnosti – kazao nam je ravnatelj Petric i kazao da je već danas raspisan natječaj

Đonlić: Značajan događaj za Žrnovnicu

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, Tomislav Đonlić, kaže da je Žrnovnica dugo čekala obnovu svog zdravstvenog objekta.

– I sam živim u Žrnovnici pa znam za loše stanje u mjesnoj ambulanti. Nakon obnove bit će to jedna sasvim druga priča. Žrnovnica raste iz dana u dan, pa su i potrebe stanovnika sve veće. Obnovnom ambulante poboljšat će se usluga stanovnicima, a djelatnici će konačno moći raditi u primjerenim prostorima. Žao mi je da se čekalo ovako dugo, ali sada smo iz Grada Splita dobili zeleno svjetlo pa Županija može uložiti u obnovu ovog jako važnog prostora – kazao nam je Đonlić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime