Želite li biti sretni, postići uspjeh, imati novaca? Ništa lakše.

Morate samo vibrirati na dobar način i sreća, uspjeh, novac su tu. Ja nešto ne radim kako treba. Sigurno sam sama kriva za to. Sreću, uspjeh i novac ne želim dovoljno jako. Kako tisućama sljedbenika modernih gurua to uspijeva a meni ne? Vibriram od jutros, probala sam i tapkati, ali ništa. Rata kredita, još uvijek ista, ako ne i veća?! Isprintala sam novčanice i stavila ih u novčanik, uzalud, novac ne dolazi…Još mi jedino preostaje da očistim wc školjku?

Kako naći bogatog partnera? Ne mogu naći nikakvog a ne bogatog. Kako se osloboditi depresije? Kako riješiti probleme u braku? Kako promijeniti život u 20 dana? Kako uspjeti u poslu?

Imate li bilo kakav problem recepte vam nude motivacijski govornici, moderni gurui, životni treneri i vortex kreatori. Kupi knjigu ili pogledaj video ovisno o problemu i to je to. Ljudi bi tada, u toj situaciji kupili i više od jedne knjige. Zavodljivo i krajnje jednostavno zvuči liječenje depresije mudrim izrekama sa stranica društvenih mreža ili govoreći sebi svako jutro u ogledalu „ti si najljepša žena na svijetu“. Probudim se ujutro i odlučim biti sretna jer sam nesretna zaspala. I to je to. Riješen problem.

Uvijek priželjkujemo brza i jednostavna rješenja. Samozvani gurui za razliku od stručnjaka nude upravo ono što želimo čuti. Za promjenu nekog ponašanja potrebna je osim motivacije i promjena vjerovanja, emocija, suočavanja s problemima ali i vrijeme. Ništa se ne događa brzo i preko noći. Riječi gurua djeluju na emocionalno ranjive osobe, a u stanju ranjivosti najviše želimo čuti kako ćemo lako i brzo riješiti problem. Ova objašnjenja zvuče čarobno ali su veoma površna i imaju i ograničenja.

Prije desetak godina na različite tečajeve, seminare i CD-ove motivacijskih govornika, gurua i životnih trenera Amerikanci su trošili 12 milijardi godišnje. Od tada, ova potrošnja stalno raste. Slično je i kod nas u Hrvatskoj, sve je više onih koji traže jednostavna, brza rješenja za svoje probleme i spremni su izdvojiti dvije, pet ili deset tisuća kuna ovisno o tome koliko brzo žele rezultate. Biznis gurua vrlo je unosan. Provjerite cijenu seansi, tečajeva, vortexa, intenziva i duhovnih krstarenja Jadranom. Čovjek koji ima problem, dao bi sve da ga riješi, da se osjeća bolje. Ovdje se postavlja pitanje zarade, velikodušnosti i manipulacije ljudskim sudbinama samozvanih gurua. Pomažu li sebi ili nama?
Kao što birate što jedete, birajte i tko će vam pomoći.Pomaganje je ozbiljan posao. Psihoterapeut ili savjetodavni terapeut je osoba sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem u području medicine, psihologije, socijalne pedagogije, pedagogije, socijalnog rada i edukacijske rehabilitacije. Većina samozvanih gurua imala je psihologiju u srednjoj školi, nisu ni psihoterapeuti ni savjetnici nego ekonomisti, geolozi, kineziolozi i dr.

Kroz svoje osobne priče i iskustva pokušavaju pomoći drugima sa sličnim problemima. Biti prijateljici „rame za plakanje“ jedna je stvar, a drugima profesionalno pomagati, nešto potpuno drugačije. Da ne spominjem zaradu na ovakav način. Nećete napraviti ništa loše ako nekog savjetujete da „misli pozitivno, ne gubi nadu“ u životno teškim situacijama ali nuditi jednostavna rješenja za ozbiljnije psihičke poremećaje krajnje je opasno, nemoralno ali i kažnjivo.

Ne nasjedajte na priče o lakim promjenama. Promjene su teške, bolne i dugo traju. I na kraju, slušajući savjete samozvanog gurua sigurno će te očistiti wc školjku ali riješiti neki drugi problem sigurno nećete.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime