U vrijeme kada su društveni mediji za većinu ljudi postali bitan dio svakodnevice nije teško uz pomoć aplikacija i selfie filtera prikazati se atraktivnijima nego što zapravo jesmo.

Danas postoje alati ili filtri koji vam mogu suziti lice, produžiti noge, povećati ili smanjiti stražnjicu i druge dijelove tijela. Ovisi što vam treba i kako zamišljate svoje idealno „ja“. U Trgovini Play možete kupiti duže noge ili malo veću guzu (op.a. stražnjicu). Kad imate manju ili veću guzu svijet je vaš! I ne samo to, u nekoliko poteza na mobitelu možete ukloniti umor s vašeg lica, učiniti se mlađim i svježijim.

Pretjerivnje u dotjerivanju!

Pretjerano poboljšane fotografije na društvenim mrežama korisnike mogu učiniti nesigurnijima, pa i dovesti do problema s njihovim samopouzdanjem. Ili obrnuto. Filtrirane fotografije na društvenim mrežama u nekim situacijama  mogu rezultirati zaokupljenošću umišljenom ili manjom estetskom manom koja izaziva značajnu uznemirenost i ometa njihovo društveno, profesionalno ili drugo funkcioniranje. Pazite da ne pretjerate u dotjerivanju  do ne prepoznatljivosti. Prije par dana nisam prepoznala susjedu jer nisam imala filtere na očima. Žurila sam na posao, drugi put ću ih staviti.

Različiti filtri i uređivanja u aplikacijama postali su normom koja mijenja percepciju ljepote širom svijeta. Objavljivanje isključivo uređenih fotografija mijenjaju predodžbu mladih o tome kako bi normalno tijelo zapravo trebalo izgledati. Oko 60 posto mladih u dobi od šesnaest godina, osjeća se manje vrijedno smatrajući kako su društvene mreže podigle ljestvicu ljepote.  Čak 40 posto  dvanaestgodišnjaka tvrdi da su na neki način pod utjecajem  tzv. influencera s Instagrama. Zbog selfija uz pomoć aplikacija i filtera mladi mogu izgubiti dodir sa stvarnošću  jer o sebi stvaraju sliku u skladu s očekivanjima drugih. Idealni fizički izgled je često nedostižan.

Zapravo, život na društvenim mrežama ne postoji. Ne postoji kao takav. Postoje lijepi događaji i trenuci koje dijelimo s drugima. Nismo uvijek raspoloženi, nasmijani, lijepi, spremni na druženje, ne šaljemo ikonice, srca i poljupce svakome. Problem nastaje  kad se nađemo u raskoraku sa životom na društvenim mrežama i stvarnim životom. Oči u oči. Ja protiv idealne ja.Uredite ono iza slike

Stvarni život nije objava na profilu, komentari ispod lijepih fotografija u skupoj odjeći i skupim restoranima, slike s putovanja, poznata lica bez šminke, uspjeh, objava nagrade, priznanja, napisane knjige . Stvarni život je i poraz, neuspjeh, loši dani i loše vijesti, mane, razlike, predrasude i još puno toga… Iako nema ništa loše u tome da pokažemo sebe iz najboljeg kuta, važno je da se volimo i kada ne izgledamo najbolje i kad doživimo poraz i kad nismo jaki i kad nam ništa ne ide.

Urediti sliku i svoj izgled na njoj nikad nije bilo lakše, ali popraviti ono iza slike, nikad teže i bolnije. Ali, kad ono iza slike uredite, neće vam više trebati aplikacije ni filteri. Osjećaj je neusporediv s najboljim selfijem ikad.

Čitamo se!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime