Ovo ljeto na poziv Dragana Maretića, pomoćnika izbornika hrvatske ženske reprezentacije u sjedećoj odbojci, dobio sam priliku odraditi nekoliko treninga s reprezentacijom, što mi je bila iznimna čast i zadovoljstvo. S obzirom na moje zanimanje kineziologa, rad sa reprezentacijom bio je svojevrsni izazov za mene. Naime, radi se o uspješnoj reprezentaciji koja je, između ostalog, na nedavnom turniru u Mađarskoj osvojila 4. mjesto. U mojoj dosadašnjoj karijeri kondicijskog i fitness trenera imao sam priliku raditi s osobama s invaliditetom, pa sam rado prihvatio poziv. Reprezentaciju inače vodi izbornik Marko Pavičić, a svakako bih spomenuo dr. Ivanu Pavić, predsjednicu Hrvatskog saveza sjedeće odbojke i glavnu tajnicu Paravolley Europe, a ujedno i ravnateljicu ženske reprezentacije. Također, možemo se pohvaliti da za reprezentaciju nastupaju članice OKI Split Sanja Soldo i Romana Bulj.

Tjelesna aktivnost, a naročito bavljenje kolektivnim sportom kao što je sjedeća odbojka, ima niz pozitivnih učinaka na populaciju osoba s invaliditetom. Bavljenje sportom  rehabilitira i resocijalizira spomenutu populaciju, te pomiče granice i barijere koje ionako postoje samo u našim glavama. Pišući ovu kolumnu želim razbiti stereotipe kojih u društvu ionako ima previše te potaknuti osobe s invaliditetom, koje nisu tjelesno aktivne i ne bave se nikakvim sportom, da se obavezno uključe u neku sportsku aktivnost.

Također bih volio da moje riječi dopru do šire društvene zajednice, odnosno do što većeg broja ljudi, kako bi se podigla što veća kolektivna svijest oko ovog problema tako da se idući put kod izgradnje nekog sportskog terena, dvorane, fitness centra ili bilo čega drugog vezanog za sport, obavezno uzmu u obzir potrebe osoba s invaliditetom, kako bi mogli na jednak način pristupiti spomenutim objektima i koristiti iste, a pritom ne razlikujući se od ostale populacije. Dotakao bih se svakako modela financiranja, koji bi trebao biti puno bolji, kako bi se moglo ka profesionalnijem putu, a ne da često ipak sve ostane na amaterskoj razini i volonterskoj osnovi.

Naposlijetku, koristim ovu priliku da pozovem što veći broj čitatelja na 11. Međunarodni turnir sjedeće odbojke koji će se održati 23. rujna 2017. godine u Gradskoj sportskoj dvorani Bilankuša u Solinu s početkom u 10.30 h. Na turniru će nastupiti OKI Split kao domaćin turnira te hrvatska ženska reprezentacija, IOK Zagreb, UKSO Vukovar, OKI Marsonia, KSO Knin, OKI Zadar i OKI Breza (BIH). Svakako dođite na turnir jer svojim dolaskom pomažete popularizaciji ovoga sporta, a sam turnir je odlična najava za predstojeće Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci za žene i muškarce koje će se održati od 4. do 12. studenog 2017. godine u Poreču.