KOLUMNA NIKOLE BARBARIĆA Stižu ljetni praznici, koja je granica odmora za djecu?

Jedna od zamki za uspostavljanje discipline upravo su ljetni praznici nakon kojih se često dogodi da se djeca teško vraćaju u, obvezama pretrpan, dnevni red

Bliži nam se kraj školske sezone i vjerojatno je i roditeljima i djeci “puna kapa” obaveza i domaćih radova koje većina djece ne može odraditi samostalno bez svakodnevne pomoći roditelja. Kako školske, tako nam se bliži kraj i sportske sezone u kojoj smo također cijelu godinu marljivo učili i trenirali.


Bravo za djecu, bravo za roditelje! Došlo nam je ljeto i imamo tri mjeseca odmora od svakodnevne cjelodnevne utrke. Svakako se moramo odmoriti i napuniti baterije za sljedeću sezonu kako bi i dalje bili vodiči naše djece kroz život.

No, koja je granica odmora za našu djecu? Svi filozofiramo oko toga što disciplina je, a što disciplina nije. Vrlo je lako reći da svaki roditelj zna što je najbolje za svoje dijete, no to nije izlika za odgojne metode koje ne rezultiraju zdravom i uravnoteženom djecom. To nije izlika za netraženje boljih rješenja u odgoju ako su ona potrebna. To nikako ne bi trebala biti izlika za nesavjetovanje s pedagozima i stručnim osobama u pronalaženju najboljih oblika komunikacije s našim djetetom. Jer roditelj se nije rodio naučen i u današnjem dobu dostupnosti različitih pedagoških materijala i savjeta, prava je šteta da roditelj sebi dopusti da uistinu ne zna najbolje.

Jedna od zamki za uspostavljanje discipline upravo su ljetni praznici nakon kojih se često dogodi da se djeca teško vraćaju u, obvezama pretrpan, dnevni red.
Kako bi se izbjegao ovaj veliki disbalans potrebno je, na ljetu prilagođen način, održavati disciplinu i tijekom ljeta. Ovdje ćemo spomenuti neke trikove za to, ali i neke opasnosti koje prijete potpunom rušenju discipline.

Prekomjerno korištenje računala

Prva je zamka internet. Pazite da ne upadnete u sve zamke interneta koji nudi dvadeset prvo stoljeće, neka internet upadne u vašu zamku. Predlažem određen nacrt ili plan discipline i aktivnosti za nadolazeće ljeto kako bi se djecu očuvalo od prekomjernog korištenja računala kojim obično rezultira vrijeme neispunjeno nekakvim aktivnostima.

Proučite aktivnosti koje vam se pružaju preko ljeta, iako povremeno, jer previše slobodnog vremena nije dobro ako želimo odgojiti sretno, dobro prilagođeno dijete lijepog ponašanja. Za one roditelje koji rade i preko ljeta, postoji velika ponuda organiziranih aktivnosti, prilagođenih zaposlenim roditeljima. Brojni klubovi organiziraju sportske kampove preko ljeta u Splitu i okolici, organiziraju se i izleti te postoje i ljetni programi škola stranih jezika i glazbenih škola. Tu su i brojne radionice crtanja ili izrade ručnih radova, a dostupni su i tečajevi poput rolanja ili plivanja. Sve to može oplemeniti našu djecu ako su u pravim rukama i možemo ih pripremiti za iduću sezonu. Osim tako organiziranih aktivnosti koje će djetetu ipak dati određen smisao za raspored, povezan sa zabavom i druženjem tu su aktivnosti koje možete osmisliti i provesti sami.


Kraljica ljetnih aktivnosti – plaža

Prije svega, tu je kraljica ljetnih aktivnosti – plaža. Kad god možete, otiđite s djetetom na plažu, blagodati sunca, mora i obiteljskog teambuildinga su svima poznate. Kad tome pridodamo blagotvoran utjecaj plivanja na razvoj mišića, držanja čitavog tijela, razvoj pluća i srca te koordinacije pokreta, iznimno važne za djecu, neće nam biti potrebna nikakva motivacija da sami te blagodati što češće koristimo.

Osim toga, mogu se organizirati cjelodnevni ili poludnevni piknici u zone prirode unutar samog grada, primjerice na Marjan ili na Zvončac. Dovoljno je ponijeti bilo što od sportskih rekvizita, nešto hrane s naglaskom na sezonsko svježe voće i povrće, dovoljno vode i adekvatnu zaštitu od sunca i zabava za čitavu obitelj je zajamčena. Još ako se tome pridruži bojkot elektronskih uređaja od strane roditelja i posvećenost zabavnom sadržaju s djecom, nitko sretniji od njih. Pri boravku kod kuće odredite koji su rušitelji, a koji graditelji discipline kod vaše djece. Neka dijete samo slaže svoje igračke, pospremi za sobom iza jela, a s obzirom na dob može i pomoći oko kućanskih poslova. Za vrijeme kućnog reda može biti u kući bez obzira jesu li sva djeca vanka te također možete uvesti vrijeme za voćku svaki dan. Što se tiče spomenutog interneta i igrica, protiv sam drastičnih zabrana, koje mogu rezultirati samo još većom željom za igranjem. Zagovaram doziranje.Razgovor s djecom

Predlažem dnevni okvir od određenog broja sati ili minuta koje dijete može provesti igrajući. Slično mišljenje imam i o slatkišima. Ne ulazeći u jelovnik djece manje od tri godine koja tek razvijaju svoj crijevni i probavni sustav te okusne pupoljke, ovima malo starijima dozirane količine slatkiša, posebno ljeti obožavanog sladoleda, neće naškoditi ako oni nisu temelj i veći dio dnevnog menija. Također se mogu raditi u domaćim, voćnim varijantama.

Iznad svega, prvotni činitelj odnosa povjerenja između roditelja i djeteta, na kojemu počiva istinska i zdrava poslušnost, jest razgovor. Ovo je element koji vrijedi kroz sva godišnja doma i tijekom svih životnih okolnosti. Ako roditelj ne razgovara sa svojim djetetom, učinit će to netko drugi. Ako dijete ima stabilnog i sigurnog suputnika na putu

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0