Zdrav čovjek ima stotinu želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi! Svi trčimo za novcem i ciljevima, a što će nam to sve ako nam neće omogućiti više vremena s obitelji. Bogataši koji izgube svoje zdravlje dali bi svoje cijelo carstvo samo da opet budu zdravi no često bude kasno. S novcem ne možemo kupiti najdragocjenije stvari. Zato treba čuvati vlastito zdravlje kao da je vrjednije od zlata jer na kraju tako i ispadne.

Stiže nam jesen, s njome i hladnija vremena. Sukladno tome bi bilo dobro i oblačiti se. Također za zdravo se hraniti ne treba biti nutricionist osim ako ne želimo sve točno izračunati i po krvnim grupama složiti program prehrane. Svi danas znamo što je zdravo, a što nije. Krug možemo otvoriti i zatvoriti. Sve ide iz sitnih navika koje nas tračnicom koju smo odabrali vode gdje želimo. Te navike postaju naš karakter. S karakterom se ne rađamo njega stvaramo. Dosta je krenuti sa sitnim koracima koji su dobri za naše zdravlje jer ti sitni koraci nas vode na prugu kojom želimo putovati. Nagle promjene vrlo često čovjeka demotiviraju pa se vrati na staro. Malim koracima ići prema velikim koracima je tajna uspjeha. Pahulja lijevo, pahulja desno i eto efekta snježne lavine.

Mentalno zdravlje

U današnje vrijeme svjedočimo određenom povećanju kvalitete života. Toliki danas paze na prehranu, hrane se prema najnovijim nutricionističkim smjernicama i otkrićima, vježbaju u teretani, vježbaju u prirodi. Zdravi život postaje važan i sve više osviješten ne samo u užim krugovima već i u široj javnosti, što je za svaku pohvalu. Ipak, jedan je aspekt zdravlja na pozornici javnosti uvelike zanemaren, mentalno zdravlje. Ono ne predstavlja samo odsutnost mentalnih poremećaja, već stanje u kojem osoba ostvaruje svoj puni potencijal, nosi se sa svakodnevnim stresnim situacijama u obitelji i na poslu te živi ispunjen i sretan život. Problemi u polju mentalnog zdravlja ovijeni su velom srama. Radije ćemo trpjeti i mučiti se, nego potražiti pomoć jer mi eto nismo ludi. Na sreću, uglavnom tihe i od javnosti slabije popraćene inicijative i na tom polju postoje. Nadamo se da će voditi opće mnijenje sve više prema mentalitetu radosti i sreće bez obzira na to što će susjedi reći.

Pred kraj ovog razmišljanja, donosimo vam 5 razloga za čuvanje zdravlja:

1. bolje ćemo se osjećati
2. duže ćemo živjeti
3. bit ćemo učinkovitiji
4. znatno manje ćemo se umarati
5. imat ćemo bolju energiju

To bi trebalo biti dovoljno veliko zašto izbaciti šećere, cigare, alkohol, pekarske proizvode itd.

Pet jednostavnih savjeta

I za kraj 5 jednostavnih savjeta: piti dovoljno tekućine, jesti dovoljno voća, povrća, mesa, zadovoljiti dnevnu potrebu za kretanjem, biti dovoljno u prirodi i na svježem zraku, naći mjeru u svemu, tako i u radnim akcijama. I u onome u čemu si ne znamo pomoći sami, što god to bilo, potražiti pomoć onih koji znaju.

Čuvajmo svoje zdravlje da bi zdravlje čuvalo nas.