KOLUMNA NIKOLE BARBARIĆA “Bijeg” u prirodu: Za ugodan i opuštajući odmor, najvažnija je dobra priprema

Donosimo novu kolumnu Nikole Barbarića, kondicijskog trenera i osnivača sportske akademije Sparta Splita

Suprotno modernom, krajnje digitaliziranom načinu života, ljudi sve više za vrijeme odmora bježe u prirodu. Postoje brojni načini odmora u prirodi, od jednodnevnih izleta do jednotjednih ili mjesečnih zimovanja i ljetovanja. Moderni odmor u prirodi ne podrazumijeva kilometarske marševe, puzanje u blatu, obavljanje velike nužde bez školjke i svjetiljku na glavi, kako bismo možda zamišljali na prvu. On može biti vrlo ugodan i opuštajući, ipak za njega se valja dobro pripremiti.


Prije svega potreban nam je dobar plan puta. On uključuje okviran raspored mjesta koja ćemo posjetiti, aktivnosti kojima ćemo se baviti te prirodnih znamenitosti koje ćemo obići. Trebao bi sadržavati gdje ćemo odsjesti i što ćemo jesti. Naravno da tijekom odmora ovaj plan možemo i promijeniti ukoliko na licu mjesta vidimo da je bolje nešto odraditi drugačije, no on nam služi kako bismo izbjegli višesatna lutanja u potrazi za noćenjem ili pak dobrim restoranom na kraju kojih obično završimo u ne baš dobrim buffetima s itekako dobrim cijenama. Internet nam pruža više nego dovoljno informacija o cijenama i uslugama noćenja, o dobrim mjestima za jelo s nama dostupnim cijenama, sve popraćeno mnoštvom fotografija i komentarima zadovoljnih ili nezadovoljnih korisnika. Premda se radi o odmoru u prirodi, on može sadržavati unajmljeni smještaj te hranjenje na nekim gastronomskim destinacijama, a možete i jednostavno nositi hranu od kuće i pripremati je u divljini. I u tom slučaju potrebno je pomno planiranje. Ukoliko nemate iskustva sa spremanjem jela u divljini dobro se je prije raspitati i prikupiti korisne savjete kako se ne bi dogodilo da npr. zapalite šumu ili pak ostanete bez hrane na pola odmora. Dobar plan uključuje i poznavanje vremenske prognoze kao i prirodnog okruženja mjesta na koje ćemo ići te prilagođavanje istima.

Za odmor u prirodi potrebna nam je i prikladna oprema. Neiskusnom oku može se činiti da sve to baš i nije potrebno no bolje da ga razuvjere iskustva drugih nego 5 dana šetanja u mokroj obući. Ne može se ići planinariti u platnenim tenisicama kao što se ne može ići na more bez kupaćeg kostima. Oprema za planinarenje kao i ona za skijanje ili pak kampiranje često je vrlo skupa. Ukoliko znate da ćete je koristiti nekoliko godina za redom, isplati se investirati. Ukoliko jednostavno želite isprobati nešto novo, možete je iznajmiti ili pak kupiti na postblagdanskim sniženjima. Za slučaj da putujete automobilom, potrebno je pregledati vozilo, osigurati dovoljno goriva i eventualno zimske uvjete vožnje kako se ne bi dogodilo da usred veličanstvene prirode, na mjestu bez telefonskog signala, ostanete bez goriva ili pak s kvarom na autu.

Kampiranje sve popularnije

Hrvatska je posljednje vrijeme doživjela veliki razvoj kamping odmora koji je svojevrstan spoj odmora u prirodi i udobnosti modernog života. Hrvatska je idealna za kampiranje budući da ima brojna kamping odmarališta te prekrasnu obalu i prirodu općenito. Većina naših kampova nalazi se u Dalmaciji uz more i po otocima, a jedan manji dio uz rijeke i jezera. Kampovi su uglavnom privatni, no imaju svoja vlastita pravila funkcioniranja. Potrebno je rezervirati svoj smještaj na vrijeme, bilo da se radi o najmu parcele za kamp kućicu ili šator ili pak bungalova. Također je potrebno doći u najavljeno vrijeme te poštovati privatnost drugih kampera ne ulazeći im bez njihova znanja u njihovu parcelu. Moderan kamp odmarališta nude mnoštvo pogodnosti poput urednih tuševa, perilica rublja, previjališta za bebe ili zajedničkog prostora za roštiljanje. Iznad svega, oni su savršena prilika za druženje i socijalizaciju kako odraslih tako i djece te se često sklapaju prijateljstva koja traju čitav život.

Koju god vrstu odmora u prirodi odabrali, uz dobru pripremu nećete požaliti. Doživjet ćete odmor i nezaboravno iskustvo za sva osjetila te se na neki duboki način, vratiti kući. Često zaboravljamo da je priroda naša istinska kuća. Ovakvi odmori idealna su prilika da se toga prisjetimo.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0