KOLUMNA NIKOLA BARBARIĆA Žuri vam se i preskačate zagrijavanje prije treninga? Radite veliku grešku!

Donosimo novu kolumnu Nikole Barbarića, kondicijskog trenera i osnivača sportske akademije Sparta Splita

Većina ozljeda dogode se ako se krene trenirati bez kvalitetne pripreme mišića za trening. Uvijek se nešto istegne, ošteti ili nešto zaboli. Vezano za samo zagrijanje podijelio bi ga na dvije osnovne vrste, pasivno i aktivno. Pasivno bi uključivalo nekakve tople kupke i masaže ili tuširanja u toploj vodi bez fizičke aktivnosti i to u praksi podigne temperaturu tijela, ali ne dovede krv u sve mišiće koje ćemo koristiti za vrijeme treninga pa se prednost daje aktivnom zagrijavanju kojem pasivno može biti dopuna. Također imamo aktivna zagrijavanja te statička, dinamička i balistička, odnosno u mjestu, u pokretu i kojima se ide preko prirodnog maksimuma opsega pokreta.


Blagodati zagrijavanja

Blagodati zagrijavanja su brojne. Ukratko, mišići koji nisu zagrijani su podložniji ozljedama. Kad smo zagrijani mentalno smo spremniji, imamo bolju percepciju i koordinaciju, srčano-žilni sustav nam je u manjoj opasnosti, ubrzani su nam vrijeme reakcije i fokus. Smanjen nam je strah od ozljeda, anksioznost i stres, poboljšane su nam funkcija živčanog sustava odnosno osjetljivost živčanih receptora i brzina prijenosa živčanih impulsa te mnoštvo drugih prednosti.

Zagrijavanje bi trebalo trajati 5 do 30 minuta, trebalo bi obuhvaćati i opće i specifične elemente, a dužina zagrijavanja ovisi o tome što ćemo raditi u glavnom dijelu treninga. Trening brzine ili jakosti trebao bi imati duže zagrijavanje nego trening izdržljivosti.
Zagrijavanje bi trebalo biti takvo da ne izazove pretjeran umor, ali da podigne temperaturu i ubrza disanje.

Zagrijavanje je važno za svakog sportaša i kod djece i kod odraslih i kod amatera i kod profesionalaca. Ako se postigne dobra temperatura, bit ćemo motiviraniji, dat ćemo sve od sebe i imat ćemo bolji rezultat.

Svim ljudima dobro dođe i na početku dana napraviti nekakav uvod s par vježbica za razbuđivanje kako bi imali produktivniji dan.


Polako, ali sigurno

Pripadnicima treće životne dobi koji se manje kreću i ne treniraju, preporučuju se duge šetnje i lagana zagrijavanja tako da tijelo bude u dobroj formi. Također, tijelo pamti. Ako ste nekad bili dobar sportaš, brže ćete se vratiti u formu.

Postoji opasnost da, vođeni željom da naš trening ostvari što bolji rezultat, preskočimo zagrijavanje. Bilo da radimo na masi ili definiciji, bilo da želimo smršaviti ili ojačati, imati strpljenja i dati vremenu vremena, ključna je karika. Svaki proces, pa tako i onaj trenažni, treba vrijeme kako bi pokazao kvalitetne rezultate. Pokušavati ubrzati potrebno vrijeme ne samo da može donijeti ozljede, nego i bitno usporiti naš razvojni put. Sjetimo se basne o kornjači i zecu i idimo polako, ali sigurno putem kojim smo krenuli.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0