KOLUMNA MIŠE ŽIVALJIĆA Karantena

Dioklecijan se zbog toga vjerojatno okreće u grobu kojeg nema

Hrvatska, zemlja s tisuću otoka. More, planine, rijeke. Oranice. Što još? Sljepački ponavljamo floskule u maniji starih, domoljubnih interpretacija. Već davno nam se pobrisala crta razgraničenja između onoga što bi željeli da budemo i onoga što zaista jest. Znate, nitko ne može uništiti ljude osim samih ljudi. I kada ljudima vjeruješ bez zadrške, tvoja sreća može postati samo literarna ideja.


Splićani ovih dana po tko zna koji put nemaju vodu za piće. Splićani imaju sanacijom Karepovca smradno i otrovno obilježen zrak. Udišemo li sumporovodik ili amonijak ili arsen je pitanje jednako onome biti ili ne biti. Zar je moguće da Split i okolica u jednoj Europskoj uniji 2018. godine nemaju pročišćivač za pitku vodu? Zar je moguće da se krenulo u raskopavanje smeća na odlagalištu koje je još od početka 60-ih godina bilo i odlagalište firmi „Kaštelanskog bazena“, a bez da je za isto sačinjeno (ako treba) 300 ekoloških studija? Što dobivamo tužbom protiv Grada i države zbog narušene kvalitete života? Da, mi moramo kupovati flaširanu vodu!

Dioklecijan se zbog toga vjerojatno okreće u grobu kojeg nema. Moramo kupovati sušilice za rublje. Mirise za stanove. Plinske maske iz JNA. U sezoni gripe, prozore ne možemo otvoriti. Bolesti traju trostruko duže. Svi bi, paradoksalno, bili sretni i zadovoljni da ovo nisu nerješivi problemi. Ali voda se može pročistiti a sanacija odlagališta otpada u 21. stoljeću ne mora smrdjeti. Ne mora i točka! Iako to znači još koji potrošeni milijun kuna. Ako kao zajednica sami nismo sposobni, može li nam netko neutralan pomoći da imamo čistu vodu i zrak? Da ne izgorimo u požarima? Da ne umremo u redovima pred sudovima, poštama i bankama? Da ne postanemo ovršenici i beskućnici zbog duga od 100 kuna?

Jesmo li sami krivi što od jedne od najljepših zemalja na svijetu radimo nepotistički, rutavi, analni otvor gospođe Europe? Što od raja radimo karantenu šutnje, apatije i gluposti? Političari, je li vas zbog toga kako svi skupa živimo, ponekad sramota?

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala DalmacijaDanas.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0