Ne treba biti previše velik intelektualac da bi se zaključilo da će slučaj „Agrokor“ dokrajčiti ionako slabašnu kategoriju domaćeg gospodarstva. Dok čitamo bombastične vijesti o nalazima knjigovodstvene revizije koja je pronašla manjak od 13,7 milijardi kuna u poslovnim knjigama, shvaćamo da je nemoguće da tvrtke kao što je „Konzum“, „Jamnica“, „Ledo“ itd. nastave poslovati jednako kao da je jednu od prodavaonica zadesila poplava, potres  ili neka druga elementarna nepogoda. Agrokor su stvorili i uništili ljudi. Pri tome ne samo predsjednici uprava, već jedna cijela nomenklatura partikularnih interesa koja je ovu našu, novu Hrvatsku, vodila od nastanka.

Što znači kad netko proizvede a ne prikaže manjak od 13,7 milijardi kuna u poslovanju svojeg poslovnog carstva?

Kazneni zakon RH je tu jasan jer se radi o djelima zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju (čl.246. KZ), prijevari u gospodarskom poslovanju (čl.247. KZ), povredi obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga (čl. 248 KZ), prouzročenju stečaja (čl. 249. KZ), subvencijskoj prijevari (čl. 258. KZ), zlouporabi tržišta kapitala (čl.260. KZ) itd.

Za  svako od ovih dijela, s obzirom na težinu učina, zapriječena je kazna od oko 5 godina zatvora.

No što to nama u ovom postprivatizacijskom džumbusu od poretka zapravo predstavlja?

Vjerojatno slijede mjeseci u kojima će gospodina Todorića i članove uprave njegove tvrtke s dobrim razlogom bjesomučno progoniti državno odvjetništvo, razapinjati pa žaliti novinari, osuđivati bakice na pazaru, kumice na placu i tužna sudba svakog onog od nekoliko desetaka tisuća zaposlenih u njegovom žalosnom gospodarskom carstvu.Pa će neke daleke 2021. godine neki viši sud ukinuti neku odluku nekog nižeg suda kojom je odgovornima za ovakav gospodarski zločin izrečena određena kazna.

Pa će Mate iz Voštana, bivši vozač iz Konzuma, tužno sebi sasuti u brk da je znao da će se upravo to dogoditi.

Vjerujte, neće biti velike razlike između progona odgovornih u koncernu Agrokor i progona ovog nesretnog župana koji, eto, nije udarao ženu ali kojem su prilikom pretresa stana pronašli nelegalno oružje.

Neka visi Pedro! A onaj tko ga je „objesio“ i dalje prima novac kojim ga plaćamo da stvori nove Todoriće i članove njegovih uprava koji, nažalost, nisu znali da im je njihov poslodavni pulen lakši za 13,7 milijardi od onog što su mislili.

No lako ćemo mi za njih i za njihove uvjetne zatvorske kazne godine gospodnje 2027.

Mene više od toga zanima gdje je tu cca 50 000 zaposlenih, koji trenutno vise na ranjenoj virtualnoj privatno-državnoj sisi? A uzdržavani članovi njihovih obitelji?

A ono što me najviše zanima od svega, a do sada ne postoji kao vijest u medijima je gdje su naše mirovine?!

Znamo da su mirovinski fondovi izdašno ulagali u propali koncern, knjigovodstveno prikazivan kao uspješan i nezamjenjiv.

Sve mi se čini da nam Ivica, Marica and Co. nisu uzeli samo Božić.

Ono što me je strah pitati, morat ću pitati ponovo: „Hoće li nam slučaj Agrokor uzeti mirovine?“

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0