KOLUMNA MARIJE BOBAN Na pragu smo novog migrantskog vala: Čeka li Hrvatska zadnji tren kao i 2015.?

Pročitajte novu kolumnu dr. Marija Boban, izvanredne profesorice Pravnog fakulteta u Splitu

Dok naša reprezentacija osvaja nove vrhove (na što smo svakako neizmjerno ponosni) u pozadini ostaju goruće teme kao što je mirovinski sustav, ali i alarmirajući migrantski val koji s prostora Afrike kreće prema Europi.


Mediji najavljuju putanju od 50-60 milijuna ljudi prema europskoj granici, a na tom putu neminovno jest i Hrvatska!

Civilizacijski razvoj i globalna ekonomska politika odavno su (nažalost) kartu svijeta podijelili na ‘bogati sjever’ i ‘siromašni jug’. Srećom, Hrvatska se našla na sjevernoj polutci. Iako ovih dana spominjemo “Afriku” u nizu rasprava u medijima, u ovom tekstu tek samo upozorenje: migrantski val nam tek slijedi!

Loša demografska slika i depopulacijska politika uzele su svoj danak u suvremenoj Europi i to na način da se Europa polako pretvara u moćnu “manjinu”. Pitanje je u ovom trenutku: kako se pripremiti? Stvaramo li strateški okvir ili kao i u jeku izbjegličke krize 2015.g. čekamo zadnji tren?

U međuvremenu, suočavamo se s iseljavanjem mladih i obrazovanih ljudi, ponajviše s područja Slavonije, koja upravo i sama jest i bila tranzitni dio tijekom prošle izbjegličke krize.

U ovom trenutku, činjenica jest da milijuni migranata i izbjeglica s područja Afrike, Sirije, Afganistana i šire traže utočište. Ignoriranje te činjenice nije put već iznalaženje strateškog okvira i mogućih rješenja od čega svakako pozdravljam izjavu ministra Božinovića kojom i završavam i dopunjavam je : “Hrvatska ne može (i ne smije) postati ‘hot-spot’ za višak izbjeglica!”


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime