KOLUMNA JURICE GALIĆA JUKE Ako se inzistira na politici, onda neka Hrvatska pomete potomke kolonijalnih zločinaca

Igrajmo se nogometa, a ne politike

Sport je sport, ali ajmo se malo igrati politike, raspoložen sam.


Naime, često kritiziram vlastiti narodi i vlast. S potpunim pravom. Ali nemojte me potezati za jezik, molim vas.

Jučer Puhovski na RTL-u nešto prigovara hrvatskom nacionalizmu i drobi gluposti u stilu kao Hrvatska “najbjelija” reprezentacija u završnici SP-a, dok su ostali imaju poprilično “obojene” momčadi, ističući to kao njihovu naprednu multikulturalnost.

Pa dragi Puhovski, istina je da bi trećina Hrvata i u 21.st radila logore, prizivala magle i slične pizdarije, ali da zbrojimo sve zločine od seobe Hrvata do Jasenovca i Golog otoka, prema dotičnoj gospodi – od preostale trojke iz završnice Svjetskog prvenstva – mi smo časne sestre naspram njihovih zlodjela.

I ne relativiziram. Svaka žrtva je žrtva i vrijedna žaljenja i isprike pa makar da se o jednom čovjeku radi. Ma osjetljiv sam i na ubojstvo životinje, a kamo li ne ljudskog bića…

…ali…


Belgija. Dok je moj Split još 1924. imao ZOO vrt s tigrovima i magarcima, glavni grad EU je 1959. (!!!) imao ZOO s ljudima. Da, ljudima! Koje su smatrali manje vrijednima. Početkom XX st. belgijski kralj Leopold II ubio je, tj. bio odgovoran za smrt, pazite sad – najmanje 10 milijuna ljudi u Kongu.

ZOO vrt s ljudima, Bruxelles, 1958.godine / Foto: Screenshot Youtube

Francuska. Njene kolonije su se, tijekom vremena, protezale od Sjeverne i Srednje Amerike, preko Napoleonove Europe, Zapadne Afrike, pa sve do Azije i Indokine. Pogađate, nisu kolonizirali cvijećem. Rezultat – na desetke milijuna žrtava.
Višijsku suradnju s nacistima protiv vlastitog naroda neću ovom zgodom ni spominjati…Britanija. Sličan opseg kao Francuska, samo drugačiji raspored. Plus Australija. Imali su carstvo gdje sunce nikad nije zalazilo i pod čijom čizmom je bila petina čovječanstva. Dakako, to carstvo je trebalo držati pod kontrolom oružjem i drugim metodama, poput izgladnjivanja. Naime, samo je na taj način, britanskom krivnjom, umrlo između 12 i 29 milijuna Indijaca. Dalje ne trebam nabrajati.

Dakle, ljudi, nemojmo se baviti politikom nego sportom. A ako već Puhovski inzistira na politici – onda neka Hrvatska pomete potomke kolonijalnih zločinaca!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime