Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Koliko dugo treba marinirati meso za najbolji rezultat?

Gastronomski entuzijasti Serious Eats testirali su piletinu, svinjetinu i govedinu kako bi došli do odgovora na pitanje koliko vremena meso mora provesti u marinadi da bi bilo sočno i puno okusa...
D.D. / Foto: Pixabay25. travnja 2025. 10:19
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Marinade pružaju okus i aromu te omekšavaju namirnice i daju im sočnost, ali koliko je dugo potrebno marinirati meso, ribu ili povrće za savršene rezultate? Gastronomski entuzijasti Serious Eats testirali su piletinu, svinjetinu i govedinu kako bi došli do odgovora na to pitanje.

Za marinadu su pomiješali: sojin umak, vodu, šećer, usitnjeni češnjak i biljno ulje (u omjeru 4:3:2:1:0,5 po težini) te držali meso: 30 minuta, 1 sat, 4 sata, 8 sati i 24 sata kako bi doznali koliko je vremena potrebno marinirati meso za savršen rezultat, piše Punkufer.

Pileća prsa

  • Meso koje je stajalo dulje od četiri sata bilo je osjetno slanije od ostalog.
  • Piletina treba stajati najmanje jedan sat u marinadi da bi se mogla fino karamelizirati.
  • Meso koje je stajalo 24 sata u marinadi nakon pečenja je postalo elastično i gumasto.
  • Kušačima se najviše svidjelo meso koje je u marinadi stajalo jedan sat do osam sati.
  • Piletina koja je stajala u marinadi samo pola sata bila je najmanje sočna, a nedostajalo joj je i začina.

Svinjski file

  • Za razliku od piletine, svinjetina koja se marinirala 24 sata nije bila gumasta, nego sočna i dobro začinjena.
  • Uzorci od 30 minuta i jednog sata bili su relativno nezačinjeni u usporedbi s dulje mariniranim mesom. Također su bili i manje sočni.
  • Zaključak je Serious Eatsa da svinjski file bolje podnosi duže mariniranje od pilećih prsa.

Goveđi odrezak

  • Najukusnije meso mariniralo se četiri sata i dulje, a kušačima se najviše svidjelo ono koje se mariniralo osam sati.
  • Uzorak mariniran 24 sata nije bio gumast ni isušen.

Zaključak

Duže mariniranje rezultira boljim prožimanjem mesa začinima i više sočnosti, ali ne treba pretjerivati s vremenom mariniranja - pileća prsa mogu se previše stvrdnuti i postati gumenasta. Govedina i svinjetina mogu podnijeti dulje mariniranje. Također, imajte na umu da na vrijeme mariniranja utječe i količina kiseline (ocat, vino, limunov sok) ili enzima (primjerice, sok od ananasa) koja se koristi u marinadi.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
3
What?
0
Laž
2
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
5
min
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
EPPO optužio 29 Hrvata za milijunsku prevaru: Među njima su bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan...
26
min
EPPO optužio 29 Hrvata za milijunsku prevaru: Među njima su bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan...
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
35
min
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
Ekstremne vrućine prijete Svjetskom prvenstvu, navijači i organizatori na oprezu: "Ako otkažete utakmicu, to vas može koštati milijune"
46
min
Ekstremne vrućine prijete Svjetskom prvenstvu, navijači i organizatori na oprezu: "Ako otkažete utakmicu, to vas može koštati milijune"
Detalji napada u Međimurju: Ubijena je bila trudna i majka troje djece
1
sat
Detalji napada u Međimurju: Ubijena je bila trudna i majka troje djece
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.