Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Koliko dugo se kuha krumpir?

Kuhanje krumpira jedna je od najosnovnijih vještina u kuhinji
D.D. / Foto: Ilustracija14. prosinca 2024. 09:23
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Kuhanje krumpira jedna je od najosnovnijih vještina u kuhinji, a pravilno određivanje vremena kuhanja ključno je za postizanje savršene teksture i okusa.

Vrijeme kuhanja krumpira može značajno varirati ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući naravno veličinu krumpira, način pripreme i željeni rezultat.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Osnovno vrijeme kuhanja

Krumpir srednje veličine s ljuskom potrebno je kuhati u vrućoj vodi između dvadeset pet i trideset minuta. Međutim, kada se kuha bez kože, isto će povrće biti gotovo za dvadeset do dvadeset pet minuta. Ova razlika u vremenu nastala je zbog zaštitnog sloja koji čini kora, ali i zbog načina na koji toplina prodire u krumpir.

Utjecaj veličine

Veličina krumpira igra ključnu ulogu u određivanju vremena kuhanja. Mali komadići krumpira, pogotovo ako su narezani na kockice, mogu se napraviti već za deset do petnaest minuta. S druge strane, veliki cijeli krumpir može zahtijevati do trideset minuta kuhanja. Mladi krumpir, koji je prirodno manji, obično se kuha između deset i petnaest minuta.

Kuhanje s korom ili bez

Kuhanje krumpira s korom ima svoje prednosti, prvenstveno u očuvanju hranjivih tvari. Kora služi kao prirodna zaštita koja zadržava vitamine i minerale unutar krumpira tijekom procesa kuhanja. Iako ova metoda zahtijeva nešto duže vrijeme pripreme, rezultat je krumpir bogatiji hranjivim tvarima i intenzivnijeg okusa, piše N1.

Oguljeni krumpir se brže kuha i dobar je izbor kada je vrijeme ograničeno. Bez zaštitnog sloja kore, toplina brže prodire u unutrašnjost krumpira, što skraćuje vrijeme kuhanja. Ova metoda je posebno prikladna kod pripreme krumpira za pire ili kada je potrebna mekša tekstura.

Provjera spremnosti

Točno određivanje je li krumpir spreman ključ je uspješne pripreme. Krumpir je gotov kada vilica lagano prođe kroz njega. Međutim, važno je izbjegavati često bockanje krumpira tijekom kuhanja jer se tako može raspasti u vodi. Umjesto toga, provjerite je li gotov neposredno prije kraja predviđenog vremena kuhanja.

Na vrijeme kuhanja mogu utjecati razni čimbenici, uključujući vrstu krumpira, njegovu svježinu i način rezanja. Za starije krumpire može biti potrebno dulje vrijeme kuhanja od mlađih krumpira, dok za krumpire koji su duže stajali može trebati manje vremena da se skuhaju zbog gubitka vlage.

Pravilno kuhanje

Pravilna priprema krumpira prije kuhanja može značajno utjecati na rezultat. Krumpir treba staviti u hladnu vodu i tek onda zagrijati do vrenja. Ova metoda omogućuje ravnomjerno kuhanje od površine do središta krumpira.

Za najbolje rezultate važno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila. Krumpir treba kuhati u toliko vode da ga potpuno prekrije. Dodavanje soli u vodu ne samo da poboljšava okus, već može pomoći i u očuvanju strukture krumpira tijekom kuhanja, piše N1.

Pravilno kuhanje krumpira zahtijeva pažnju i poznavanje osnovnih principa pripreme. Bez obzira na odabranu metodu, važno je pridržavati se preporučenog vremena kuhanja i prilagoditi ga specifičnim potrebama recepta. Pravilnom pripremom i pažljivim praćenjem vremena kuhanja možete postići savršenu teksturu i okus koji će pridonijeti kvaliteti vašeg jela.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
3
Nice
1
What?
1
Laž
0
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Hrvat kupio auto u inozemstvu i ostao šokiran kada je stigao u servis, cijeli slučaj je završio na policiji
12
sek
Hrvat kupio auto u inozemstvu i ostao šokiran kada je stigao u servis, cijeli slučaj je završio na policiji
Obišli smo splitsku peškariju, evo što je sve u ponudi
9
min
Obišli smo splitsku peškariju, evo što je sve u ponudi
Pravi subotnji šušur na splitskom Pazaru, provjerili smo što se nudi
29
min
Pravi subotnji šušur na splitskom Pazaru, provjerili smo što se nudi
VIDEO Advent u Solinu: Kuliš zapjevao pred prepunom Gradinom, večeras stiže Maja Šuput
39
min
VIDEO Advent u Solinu: Kuliš zapjevao pred prepunom Gradinom, večeras stiže Maja Šuput
FOTO Svečano otvoren Advent: Zmijavci zasjali u blagdanskom ruhu
51
min
FOTO Svečano otvoren Advent: Zmijavci zasjali u blagdanskom ruhu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
  • Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    19. prosinca 2025. 16:18
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.