Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Koliko dugo možete jesti ostatke božićne hrane?

Temperatura hladnjaka je ključna
D.D. / Foto: Pixabay28. prosinca 2025. 09:16
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Uživanje u božićnim ostacima nakon blagdana moglo bi vas skupo stajati, upozoravaju stručnjaci za sigurnost hrane. Ako želite maksimalno iskoristiti ostatke blagdanskog obroka, trebalo bi ih konzumirati u roku od nekoliko dana, pod uvjetom da su pohranjeni u hladnjak ili zamrzivač unutar dva sata od pripreme.

Dužnosnici britanske Food Standards Agency (FSA) upozoravaju da ostavljanje ostataka božićne večere na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, kao i konzumiranje hrane koja nije bila pravilno rashlađena, nosi visok rizik od trovanja hranom. Takvi uvjeti pogoduju brzom razmnožavanju štetnih bakterija poput salmonele i kampilobaktera, koje mogu uzrokovati proljev, mučninu i povraćanje.

Nove blagdanske smjernice

U ažuriranim smjernicama FSA poziva građane da strogo poštuju rokove trajanja i budu posebno oprezni pri konzumaciji hrane. „Rokovi upotrebe odnose se na sigurnost, a ne na kvalitetu. Ne jedite hranu nakon isteka roka upotrebe“, poručuju.

Dodaju kako su za određene skupine — poput trudnica, osoba s oslabljenim imunološkim sustavom i starijih ljudi — zdravstveni rizici znatno veći.

Među čestim pogreškama navodi se i konzumacija mliječnih proizvoda poput sira, vrhnja i slastica nakon isteka roka trajanja, jer mogu sadržavati opasne bakterije poput listerije, koje se ne mogu vidjeti, okusiti niti namirisati. Isto vrijedi i za dimljenu ribu te hladne nareske.

Ostali „blagdanski propusti“ uključuju nepravilno odmrzavanje mesa, što može dovesti do neravnomjernog kuhanja, kao i ponovnu upotrebu noževa i kuhinjskog pribora korištenog za sirovo meso bez temeljitog pranja.

Temperatura hladnjaka je ključna

Do trovanja hranom može doći i zbog pretoplog hladnjaka. Stručnjaci savjetuju da se provjeri održava li se temperatura ispod 5 °C, jer se bakterije najbrže razmnožavaju između 8 °C i 63 °C. Kuhana puretina može se zamrznuti do šest mjeseci, no nakon odmrzavanja mora se pojesti u roku od 24 sata i ne smije se ponovno zamrzavati.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Grupa Pavel ispunila Pjacu zadnje subote ove godine, sutra stiže Vanna
6
min
Grupa Pavel ispunila Pjacu zadnje subote ove godine, sutra stiže Vanna
Thompson objavio još slika iz zagrebačke Arene, detalj na cipelama oduševio mnoge
37
min
Thompson objavio još slika iz zagrebačke Arene, detalj na cipelama oduševio mnoge
Umrla je Brigitte Bardot
56
min
Umrla je Brigitte Bardot
Policija pred Tomaševićevim stanom! Keleminec i Dado iz Smogovaca dovukli desničare, prosvjeduju zbog Thompsona
1
sat
Policija pred Tomaševićevim stanom! Keleminec i Dado iz Smogovaca dovukli desničare, prosvjeduju zbog Thompsona
Blagdanske batine na Sv. Stipana: Širi se snimka masovne tučnjave u Međugorju
1
sat
Blagdanske batine na Sv. Stipana: Širi se snimka masovne tučnjave u Međugorju
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Turisti u nevjerici što su doživjeli nakon ulaska u tunel Sv. Rok: "Ovo ima samo u Hrvatskoj"
    Turisti u nevjerici što su doživjeli nakon ulaska u tunel Sv. Rok: "Ovo ima samo u Hrvatskoj"
    27. prosinca 2025. 14:46
  • Riva se još jednom pretvorila u pravu modnu pistu, pogledajte tko je sve uživao na suncu
    Riva se još jednom pretvorila u pravu modnu pistu, pogledajte tko je sve uživao na suncu
    27. prosinca 2025. 13:25
  • Zvijezda Big Brothera preminula na Božić: "Osvojila mnoga srca"
    Zvijezda Big Brothera preminula na Božić: "Osvojila mnoga srca"
    27. prosinca 2025. 20:31
  • Najveća garaža u Splitu raste na Sućidru: 600 novih parkirnih mjesta i sportski sadržaji na krovu
    Najveća garaža u Splitu raste na Sućidru: 600 novih parkirnih mjesta i sportski sadržaji na krovu
    27. prosinca 2025. 15:19
  • Policija pred Tomaševićevim stanom! Keleminec i Dado iz Smogovaca dovukli desničare, prosvjeduju zbog Thompsona
    Policija pred Tomaševićevim stanom! Keleminec i Dado iz Smogovaca dovukli desničare, prosvjeduju zbog Thompsona
    28. prosinca 2025. 10:41
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.