Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Koliko dugo možete držati sladoled u zamrzivaču?

Kako znati je li sladoled pokvaren?
D.D. / Foto: Pixabay16. kolovoza 2025. 12:29
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, također ima rok trajanja. Kao i sva hrana koja se čuva u zamrzivaču, sladoled se sporo kvari, ali ne traje zauvijek. Rok trajanja sladoleda ovisi o uvjetima u vašem zamrzivaču i vrsti posude u kojoj ga čuvate, piše Index. Evo što trebate znati o skladištenju sladoleda, kako prepoznati pokvareni sladoled i kako ga učiniti da traje dulje.

Koliko dugo sladoled može stajati u zamrzivaču?

Ovisno o nekoliko faktora, sladoled može trajati do šest mjeseci u zamrzivaču. Svaki kupljeni sladoled u trgovini ima označen rok trajanja na pakiranju. Većina stručnjaka za sigurnost hrane smatra da se taj datum može pomaknuti za nekoliko mjeseci, no odluka je na vama.

Obično domaći sladoled ne traje jednako dugo koliko i onaj koji ste kupili u trgovini, a razlog je dijelom manjak konzervansa u domaćem sladoledu, ali i zato što se kod kuće često koristi neadekvatna, slaba ili porozna posuda koja ubrzava kvarenje sladoleda.

Kao i sva smrznuta hrana, sladoled koji je stalno držan na niskoj temperaturi traje dulje. To znači da treba minimizirati vrijeme koje sladoled provede na sobnoj temperaturi. Također, važna je prava temperatura zamrzivača, a bilo bi idealno da bude postavljena između -18 i 0 Celzijevih stupnjeva.

Kako znati je li sladoled pokvaren?

Iako zamrzivači i hladnjaci usporavaju rast bakterija, oni ga ne zaustavljaju potpuno. Većina sladoleda sadrži puno šećera, što predstavlja hranu za potencijalno štetne bakterije. Sladoled koji je bio izložen patogenima iz hrane možda neće pokazivati vidljive znakove kvarenja. Zato se treba pridežavati pravila - poput izbjegavanja odmrzavanja i ponovnog zamrzavanja - kako biste smanjili rizik.

Osim toga, na površini sladoleda možete primijetiti i sitne kristale leda - do toga dolazi zbog gubitka vlage u hrani, kada suh i hladan zrak prodre u posudu za skladištenje. Slične kristale možete primijetiti i na drugim namirnicama, primjerice povrću - posebno ako vaš zamrzivač radi neefikasno, treba čišćenje ili je pretrpan.

Takav sladoled je siguran za konzumaciju, iako neće imati isti okus. Možete ukloniti gornji sloj kristalizacije, a ostatak pojesti, ali imajte na umu da tekstura preostalog sladoleda može biti ledena i manje kremasta.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovo je najgora hrana za vaše srce
17
min
Ovo je najgora hrana za vaše srce
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
29
min
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
Što će biti s Livajom u derbiju?
39
min
Što će biti s Livajom u derbiju?
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
6
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
6
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.