I dok cijeli grad bruji o prijedlogu nove Odluke o komunalnom redu koja je prije desetak dana puštena na javno savjetovanje, postoje i oni kojima nije bitan ni zakon, ni odluka, ni ugovor, ni red, ni kultura, pa ni kulturna baština. Jedni od njih su vlasnici Ugostiteljskog obrta Kokolo, smještenog na Voćnom trgu.

Sigurno ste puno puta prošli kraj njega, možda čak i pomislili kako je simpatično da je jedan štand s voćnim napitcima našao svoje mjesto na trgu voćnog imena. No, dođite u večernjim satima i zavrtjet će vam se u glavi od šarenila, neukusa i općenito komunalnog raspašoja.

Debelo van gabarita propisanih ugovorom

Obrt Kokolo s Gradom ima ugovor o zakupu javne površine za postavljanje pokretne naprave koja ne smije biti veća od 2 m2 (1 x 2 m), mora biti neupadljivih boja s tendom bež ili bijele boje bez reklamnog sadržaja. Prema ugovoru dozvoljeno im je istaknuti natpis tvrtke na pokretnu napravu, ali ne i postavljanje reklamnog sadržaja, prodajnog asortimana i slično ispred ili pokraj pokretne naprave. Ali čini se da ugovor ili nisu pročitali ili ne smatraju da je bitno poštivati ga.

Cijeli dan pred štandom drže pitare, reklame i druge ukrase, a pored štanda i štekat. U večernjim satima, skromni Kokolo pretvara se u pravu noćnu zvijerku. Uz štekat, suncobrane sa zastavicama i glazbu koja trešti iz zvučnika, vrte i projekcije na 600 godina staroj Mletačkoj kuli. Prizor je to koji vas baš tjera pomisliti kako Grad Split i Splićani cijene svoju kulturnu baštinu.

Vašar zvani Kokolo tako nesmetano posluje već godinama. Građani su, uznemireni reakcijom svojih osjetila na sve što je u stanju izaći iz Kokola, slučaj više puta prijavljivali Odsjeku za komunalno redarstvo, ali nekog većeg pomaka nije bilo. Kako su građani bili uporni, sredinom lipnja komunalni redari ipak su napravili nadzor nad ovim objektom i utvrdili neke nepraviilnosti.

Naplaćene tek dvije nepravilnosti, a Gradu vezane ruke jer vlasnici ne preuzimaju pošiljku?

Upitali smo gradske službe je li obrtu Kokolo naplaćena novčana kazna te koliko puta s obzirom da se isti problem ponavlja i prijavljuje godinama. Upitali smo i kakav im je sada status, odnosno, hoće li Grad s njima raskinuti Ugovor. Evo kakav smo odgovor dobili:

Obrt Kokolo na Trgu braće Radić bez dopuštenja koristi javnu gradsku površinu s postavljenim pokretnim napravama, suprotno postojećem Ugovoru. Stoga je pokrenut upravni postupak za postavljene klupe na javnu gradsku površinu bez odobrenje nadležnog tijela gradske uprave, pokrenut je prekršajni postupak za postavljene klupe te naplaćena mandatna kazna u iznosu od 500,00 kuna.

Pokrenut je i upravni postupak za postavljene reklame na javnu gradsku površinu bez odobrenja gradske uprave, pokrenut je prekršajni postupak za postavljenu reklamu te također naplaćena mandatna kazna u iznosu od 500,00 kuna.

Grad Split stoga je pokrenuo i postupak raskida Ugovora. Opomena pred raskid Ugovora nije uručena prvi put, poslana je i drugi put, a nakon uručenja i protoka propisanog otkaznog roka pristupit će se raskidu Ugovor, osim ako stranka po primitku opomene ne postupi po njoj – odgovorili su nam.

Ovaj odgovor hoće reći:

– komunalni redari naplatili su minimalne kazne i pokrenuli daljnje postupke samo za ilegalni štekat i reklamu, a za ostale stvari, bar se tako čini, prošli su lišo.

– ugovor će možda biti raskinut, ali možda i neće, sve ovisi o dobroj volji višekratnih kršitelja  istog. Odnosno, nakon što je ugostitelj godinama pokazivao da će raditi kako želi, a ne kako mora, Grad mu dozvoljava da još jednom promisli i bar zasad vrati objekt unutar gabarita kako bi ga na toj lokaciji zadržao. A sve to omogućeno je načinom na koji je ugovor sastavljen.

kokolo(1)

Dok smo čekali odgovor iz Grada, Kokola je nestalo pola, pa danas izgleda ovako:

Još uvijek nije unutar onih gabarita koje je Grad propisao, ali moguće da ide prema tome, jer kad im Grad već tako velikodušno nudi jednostavan način da zadrže Ugovor, pa zašto ne?

Grad ima alata za urediti stanje, ali iz nekog razloga to ne čini

Ova mala pričica sa splitskih ulica, osim što je savršen pokazatelj da Splitu možda i ne trebaju zakoni ni pravila ako je gradska vlast kršiteljima uvijek spremna dati popravni, pa zašto bi ih ozbiljno i shvaćali; pokazuje i koliko je manjkava i aktualna, i nacrt nove Odluke o komunalnom redu, ali i ostali pravilnici koji uređuju davanje u zakup javnih površina.

Ono što bi se ovom ugostitelju dogodilo u Dubrovniku, jer u zadnje vrijeme popularno se pozivati na njih, je da bi mu po prijavi bile naplaćene kazne u visini par desetaka tisuća kuna te oduzeta površina na 7 dana. Ukoliko bi ponovio kršenje ugovora, uklonjen bi bio na 30 dana, a u slučaju trećeg ponavljanja, javna površina bi mu bila trajno oduzeta. Tek nakon godinu dana imao bi pravo ponovno se natjecati za lokaciju. Sve je to uređeno Odlukom o zakupu javnih površina te Odlukom o komunalnom redu.

Imajte to na umu kad pristupite javnom savjetovanju o novom splitskom Komunalnom redu, jer čini se, ako je suditi po Dubrovniku, da gradske površine mogu biti uređene i da gradska vlast ima načina prisiliti korisnike javnih prostora da poštuju pravila, samo kad bi to htjela.

Javnom savjetovanju o nacrtu nove Odluke o komunalnom redu, kao i nacrtima pravilnika koji se odnose na uređenje i korištenje gradskih površina možete pristupiti OVDJE.