Velom tajne obavijena sjednica Nadzornog odbora KK Zadar održana prošli tjedan zadobila je konačno i javne konture na jučerašnjoj konferenciji za medije na kojoj su nazočili novi-stari trener Ante Nazor kao i novi-stari sportski direktor Branimir Longin. Nazor je potvrđen od strane NO-a kao trener s kojim je klub odlučio nastaviti suradnju, i to potpisivanjem ugovora na dvije sezone. Za Splićanina koji je izvukao tešku prethodnu sezonu ovaj čin aklamacije od strane NO-a potvrđuje da je klubu usvojena njegova vizija i da se od naredne sezone može očekivati entuzijazam kakav se dugo nije viđao na Višnjiku.

– Velika je čast i privilegija biti trener Zadra. Sretan sam što sam opet tu, što smo produžili suradnju i što smo se uprava i ja našli na istom putu i u istoj košarkaškoj filozofiji. Puni entuzijazma smo okrenuti idućoj košarkaškoj sezoni. Već smo počeli raditi na svim poljima kako bi naredna sezona bila bolja i uspješnija nego je to bila prošla – kazao je za početak Ante Nazor koji nije skrivao oduševljenje s činjenicom da u ovom prijelaznom periodu do početka priprema u kolovozu može odraditi planski rad s mladim igračima i sa svima onima zainteresiranima koji žele doći na probu.

Ubrzati igru

– Već nekoliko dana intenzivno radimo. Gledamo pojačanja, glavne i pomoćne igrače, ali i igrače iz omladinskog pogona koji trebaju biti osposobljeni, kako bismo sve ukomponirali na najbolji mogući način. Radujem me da je uprava maksimalno ozbiljno shvatila ovaj prijelazni period od 1. lipnja do početka priprema u osmom mjesecu, kao period u kojem se odvijaju glavne stvari, i što se tiče napretka mladih igrača i što se tiče sastavljanja ‘rostera’, ali i što se tiče postavljanja filozofije igre. Ne samo u seniorskom pogonu, već i u cijelom klubu. To je jednako bitno razdoblje kao i pripreme ili natjecateljski dio sezone te smo puni entuzijazma krenuli osoviti sve na zdrave noge – dodao je 40-godišnji Splićanin kojem se tijekom prošle sezone spočitavalo da ne razvija dovoljno mlade potencijale u klubu, posebno se to odnosi na status Jure Planinića.

– U nekom bih se pogledu složio s vama, ali u drugome ne. Spomenuli ste Planinića, a on je ove sezone itekako dobio priliku. I što se tiče juniorskog dijela i što se tiče ulaska u seniore. No, moramo biti načisto da mladi igrači moraju po točno određenim kriterijima ulaziti u seniorsku momčad. Ne samo Jure, već bilo tko. Ne po principu „pusti dijete da se igra“ ili „daj djetetu šansu“. Mladi igrač mora zadovoljiti apsolutno sve kriterije i što se tiče obrane i što se tiče taktičke uravnoteženosti, kondicijske spreme i timske igre. Zato smo i krenuli ranije te idemo u tom smjeru.

Obrazložio je Nazor u kojem smjeru bi se trebala kretati filozofija igre što će i utjecati na samo sklapanje rostera. Ipak kao zakletom Dalmatincu u Zadru bi volio imati što više dalmatinskih igrača. Ako već ne mogu biti Zadrani, nije loše da to budu Splićani, Šibenčani…– Rekao sam direktoru da prvo moramo napraviti razgovor sa svim potencijalnim igračima koji se uklapaju u našu filozofiju igre, a to je prije svega dinamična igra. Trebamo se maksimalno ubrzati, podići obrambenu agresivnost i iskoristiti potencijale igre bez lopte te skakačke i trkačke potencijale. Unutar toga ćemo prvo napraviti razgovor sa zadarskim igračima, ali i igračima sa šireg dalmatinskog područja, igračima iz Splita ili Šibenika koji poznaju naš specifičan antropogen. Sljedeći korak će biti stranci koji će biti nadogradnja, a ne igrači o kojima ovisimo. To nije pravi put! Moramo stvoriti platformu i jezgru dalmatinskih igrača koji će to znati cijeniti na terenu. Ove godine ćemo se više baviti igrom nego igračima. To je smjer u kojemu idemo. Lani je bilo obrnuto.

O imenima još je rano govoriti, iako su u njegovu bilježnicu zapisana mnoga. Trebat će imati strpljenja da se obave pravi pregovori s potencijalnim kandidatima.

– Krenuli smo na vrijeme. Neki igrači koje bismo željeli dovesti još uvijek igraju te se neke stvari ne mogu riješiti preko noći. Trebamo pustiti da prvenstva završe i obaviti razgovore, nakon čega ćemo vidjeti hoće li stvari krenuti u tom smjeru. Sigurno da nećemo moći potpisati sve igrače koji su pogodni za ono što hoćemo, ali imamo i alternative. Imamo i plan B i plan C. Maksimalno ozbiljno smo pristupili situaciji – kazao je novi-stari trener Zadra dok je nekoliko riječi prisutnima uputio i sportski direktor Branimir Longin. Prije svega zanimalo ih je koje su to još odluke donesene na sjednici NO-a.

Sva izvješća prihvaćena

– Raspravljalo se o desetak točaka. Što se tiče struke, terena i parketa tražili smo suglasnost za trenera i dva igrača koji bi u narednom periodu trebali potpisati višegodišnje ugovore, radi čega smo trebali suglasnost Nadzornog odbora. Pričalo se o „Izvješću o radu“ seniorske momčadi i omladinskog pogona, izvješću o radu trenera koji rade u klubu, o financijama, marketingu i stvarima koje trebamo dotjerati u budućnosti. Uglavnom sva ta izvješća su prihvaćena – obavijestio je javnost Longin i o ostalim događanjima iza zatvorenih vrata sjednice NO-a, a goruće pitanje upućeno na njegovu adresu uvijek je vezano za roster koji će po svemu sudeći biti bitno izmjenjen u odnosu na prošlosezonski. Na ugovoru su ostala tek dvojica igrača, Jure Planinić i William Magarity dok su blizu ostanka Domagoj Vuković i Petar Marić. A u pregovore mogu zapravo ući svi igrači od lani, no nekako se već sada nazire da je većina njih već odlučila potražiti nove sredine.
– S određenim igračima se još trebaju obaviti razgovori. Prekjučer je izišlo u medijima o Brzoji, Krajini, Bašiću i Božiću… Neki su izvan našeg platežnog ranga, a s drugima nismo bili zadovoljni u prošloj sezoni.

No, i s njima, kao i sa svim ostalima, još ćemo obaviti razgovore što se tiče mogućeg ostanka u idućoj sezoni. Vidio sam da se oni sami pozdravljaju sa Zadrom. Osjećamo da oni sami nemaju želju nastaviti, ali u svakom slučaju nikoga nismo prekrižili te ćemo sa svima sjesti i razgovarati – kazao je Longin koji je otkrio da bi nova imena za sljedeću sezonu mogli jako brzo izaći na svjetlo dana.

– Ne bih izlazio s imenima, ali jako smo blizu. Možda bismo već danas ili sutra mogli imati jedno ili dva imena koja će pojačati našu momčad.
Vječita želja i pomalo utopija jest priča o zadarskim igračima kojih je sve manje u klubu. Iz sezone u sezonu. A po svemu sudeći bit će ih još i manje.

– Moja je želja od prvog dana kada sam došao, a to je i Antina želja, da probamo dovesti ili ostaviti što je moguće više zadarskih igrača. Svi smo svjesni da će to kroz godine biti sve manje moguće jer su nam jedni preskupi, a drugi ne zadovoljavaju kriterije potrebne za igranje u KK Zadar – kazao je Longin i nastavio – definitivno bismo željeli imati što je moguće više domaćih igrača u momčadi. Naravno, kako financije dopuste. No, i o samim igračima ovisi žele li doći u Zadar, a to nije do nas. Morate znati da kada pregovarate s momcima koji trebaju biti nositelji ili imaju više ponuda, da nekima od tih ponuda ne možemo parirati. Tu dosta ovisi i o igraču koji čeka druge i bolje ponude. Konkretno, mi i danas imamo dva ili tri imena koja bismo rado doveli, ali svi ‘feedbackovi’ koje smo dobili od tih igrača idu u smjeru da se još malo pričeka i vidi hoće li se još što otvoriti i koje će ponude dobiti. Nažalost, nije sve do nas… Igrači koji bi nominalno trebali biti nositelji i dalje važu ostale ponude. Voljeli bismo sve završiti u što je moguće kraćem roku, ali to ponekad nije moguće.

Učenje iz grešaka

Sportski direktor je iznio svoje viđenje protekle sezone koja je ispala više s(p)retna nego planirana. Zaključak je da bi ju trebalo zapamtiti kao sezonu koja se više ne bi smjela događati.

– Ne možemo reći da smo zadovoljni seniorskom sezonom, prije svega što se tiče ABA lige i kvalifikacija s MZT-om, dok smo hrvatsko prvenstvo odradili dosta dobro. Završili smo prvi na ljestvici i ispali nesretnom tricom Pullena u petoj utakmici polufinala. Ne mogu reći da smo zadovoljni, ali idemo dalje. Naučili smo neke stvari, naučili smo iz grešaka i vidjeli što treba promijeniti za budućnost – kazao je Longin.

Žal zbog odlaska Cedevite

Puno je tinte proliveno na temu odlaska Cedevite u Ljubljanu kao i o nastavku sudjelovanja hrvatskog ogranka tog kluba u HT Premijer ligi. Longin je izrazio žaljenje što je hrvatska košarka još više oslabljena prelaskom Cedevite u Sloveniju.

– To je na Savezu. Žao mi je što je Cedevita otišla iz hrvatske košarke i otišla u Ljubljanu. No, to je njihova stvar. Mislim da to nije dobro za hrvatsku košarku i da nam treba konkurencija i Cedevite i Cibone, i Splita i Šibenika, i Osijeka i Škrljeva itd. Što jača hrvatska liga, to je svim klubovima bolje. Što se tiče nastupa u prvoj ligi mislim da bi za konkurentnost lige bilo dobro da Cedevita nastupa u Premijer ligi, ali to je do HKS-a i njihove odluke, kako je to Statutom i Pravilnikom propisano.

Budžet kao i lani

Jedno od najvažnijih pitanja pred ulazak u novu sezonu jest ono o budžetu. Iako se priželjkivalo povećanje sredstava izgleda da će širina lancuna s kojim će se pokriti u Splitskoj 1 podudarati s onim od prethodne sezone.

– Voljeli bismo da se budžet malo rastegne kako bismo mogli dovesti kvalitetnija rješenja. Međutim, mislim da će budžet ostati na razini protekle dvije sezone. Ići ćemo u smjeru pomlađivanja momčadi. Ne kažem da će tu biti šest igrača od 18 godina, ali definitivno idemo u smjeru da se gradi za budućnost i ne ide iz sezone u sezonu, već da s hrvatskim igračima koji su nam interesantni potpišemo višegodišnje ugovore. Nadam se da ćemo biti mlađa i poletnija momčad, naravno s pokojim starijim i iskusnijim igračem. Vizija je da ekipa bude mlađa, poletnija, nadam se šuterski moćna, te trkački i skakački agresivna. Idemo stvarati mladi i moderni Zadar! – istaknuo je sportski direktor.

Što manje stranaca to bolje

Iskustva sa strancima ove sezone nisu bila nimalo ugodna. Prodefiliralo ih je Višnjikom čak šest, a s tek dvojicom (Magarity i Dašić) se izguralo do završnice. Pouka za naredno razdoblje sigurno ide u smjeru reduciranja stranih pojačanja koji uglavnom budu promašaj, a ne pogodak.

– Definitivno želimo momčad s puno više energije. Strance ćemo probati dovesti na deficitarne pozicije. Prvenstveno gledamo domaće, hrvatske igrače. I kao nositelje i kao rezerve. Vidjet ćemo dokle ćemo doći. Dovođenje stranaca uvijek „igra“, ali po mom mišljenju što manje stranaca to bolje – kazao je Longin, javlja Zadarski list.